StoryEditor

Komentár: Za niektoré problémy si špecialisti môžu sami. Dodnes nemajú seriózneho reprezentanta

16.11.2021, 08:00
Keď idem kupovať maslo, cenu mi povie obchodník. Keď kupuje zdravotná poisťovňa, cenu si povie sama. Vlastne ani ona nie, lebo za takmer 20 rokov tvorcovia neposkytli relevantný cenník.

Aj doma často stačí miesto vyhádzania nábytku len upratať a dodržiavať pravidlá domáceho poriadku (napr. po močení spláchnuť), samozrejme, ak sú pravidlá lucidné a vykonateľné.

Zdravotnú starostlivosť zabezpečujú lôžkové zariadenia, sieť primárnych ambulancii a sieť ŠAS. Dve bez tretej nemôžu existovať.

Reforma sa týka dvoch – na tretiu sa nepochopiteľne zabudlo. V ŠAS segmente je aj čo upratovať (o tom ďalej), ale ignorácia problémov ŠAS sféry, ktoré musia byť riešené ako súčasť reformy, je chyba.

Poisťovne tvrdia, že kardiológov je dosť

Počet lôžok klasických oddelení klesá už roky (ani sa to nenazývalo reforma), pretože sa mnohé hospitalizačne liečené ochorenia diagnostikujú a liečia v ambulanciách ŠAS. Mohli by sa viac aj v primárnej sfére (prečo nie, o tom nabudúce).

Počet ambulancií pre kraje (nar. 640/2008) je určené absolútnym počtom. Naplnenie noriem sa hodnotí ťažko, lebo ambulancie ŠAS fungujú v rôznom úväzkovom plnení.

P...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-20 16:31:29 - Feat.: - Title: Ambulantní lekári ani pacienti nemali čas pripraviť sa na zmeny
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 19:52