archív
StoryEditor

Pri jednom vyšetrení mozgu urobíme aj tisíce snímok. Zhodnotí ich lepšie lekár alebo umelá inteligencia? Odpovie odborník

17.05.2021, 15:01
Autor:
klkl
Už aj na Slovensku sa využíva systém, ktorý dokáže dokonalejšie a niekoľkonásobne presnejšie zobraziť snímky, napríklad hlavy. Okrem väčšieho rozlíšenia dokáže vyhodnotiť stovky či tisícky snímok a upozorniť lekára na pravdepodobné problémy.

Do akej miery dokáže umelá inteligencia zmapovať, čo sa deje v našom tele? Dokáže predvídať, čo sa bude diať s našim mozgom napríklad pri Alzheimerovej chorobe? Do akej miery dokáže sám vyhodnocovať výsledky vyšetrení a do akej miery je to len na základe vložených vzorcov, ktoré vložili umelej inteligencii práve ľudia? A môže sa virtuálny medicínsky expert pomýliť?

„Napríklad pri magnetickej rezonancii sa dnes bežne pri vyšetrení mozgu spraví 700 snímok. Pri špeciálnych vyšetreniach ich môže byť tritisíc až päťtisíc, v extrémnych prípadoch aj 10 tisíc obrázkov. Lekár ich síce dokáže vyhodnotiť, dnes sú prostriedky na to, aby to išlo rýchlo a doktor je trénovaný, ale nemusí napríklad zachytiť maličkú anomáliu. Okrem toho môže mať problém so spracovaním a trvá mu to nejaký čas“, uviedol MUDr. Víťazoslav Belan, ktorý je šéfom inovácií v spoločnosti Pro Diagnostic Group.

Už aj na Slovensku sa napríklad využíva systém IcoBrain, ktorý dokáže dokonalejšie a niekoľkonásobne presnejšie zobraziť snímky, napríklad hlavy. Okrem väčšieho rozlíšenia dokáže vyhodnotiť stovky či tisícky snímok a upozorniť lekára na pravdepodobné problémy.

Akým spôsobom pracuje umelé inteligencia a ako vyzerá vyšetrenie systémom IcoBrain pri pacientovi so sklerózou multiplex sa dozviete v ďalšej časti relácie Zdravotníckych novín Meditalk s MUDr. Víťazoslavom Belanom, šéfom inovácií v spoločnosti Pro Diagnostic Group, ktorú odvysielame na Mediwebe 19. mája o 10:00 hod. 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/meditalk, menuAlias = meditalk, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
10. apríl 2024 11:53