Low carb zeleninové prílohy budú patriť medzi vaše obľúbené.pexels
StoryEditor

Zelenina päťkrát inak. Pri týchto prílohách kalórie počítať rozhodne nemusíte

14.01.2023, 15:00
Recepty a tipy

Stále sa držíte svojich predsavzatí a snažíte sa dodržiavať jedálniček, ktorý je zameraný predovšetkým na zdravú stravu? Aby boli vaše jedlá vyvážené, mali by v nich byť zastúpené všetky živiny. V snahe zhodiť pár kilogramov sa mnohí ľudia snažia napríklad o vynechávanie príloh, čo však rozhodne nie je ideálne. Máte však možnosť zaradiť do svojho stravovacieho plánu prílohy, ktoré sú síce trošku netradičné, no sú zdravé a výživné.

Zeleninu môžete pripravovať na množstvo spôsobov. Tieto zeleninové prílohy si zamilujete a určite aj zvyšok vašej rodiny.

Zeleninové prílohy

Zeleninové šaláty k mäsu či syru sú veľmi obľúbené, no čo tak si pripraviť teplú zeleninovú prílohu, ktorá vám padne najmä počas zimných mesiacov oveľa lepšie? Niektoré tepelne pripravené zeleninové prílohy máte doslova za pár minút. Príprava iných síce trvá o niečo dlhšie, no stojí to za to. Za rýchlovku môžeme považovať napríklad fazuľkové lusky. Na panvicu si dajte olivový olej a trošku masla, ktoré poriadne osoľte. Následne na rozpálené maslo dajte mrazené lusky a na nižšej teplote zohrievajte, kým sa úplne neprehrejú. Rovnako môžete použiť napríklad aj čerstvé lusky, ktoré krátko predtým povaríte. Na masle si tiež môžete pripraviť napríklad aj anglickú zeleninu. Čo však poteší vaše chuťové poháriky, je grilovaná zelenina. Nakrájajte si na menšie kúsky cuketu, baklažán, mrkvu, papriku, paradajky, prípadne doplňte aj o šampiňóny a takto pripravenú zeleninu osoľte, okoreňte a grilujte v trúbe do chrumkava.

image

Grilovaná zelenina je vhodná napríklad k mäsitým pokrmom.

pexels

Zelerové hranolky

Zeler buď milujete, alebo ho jednoducho nemôžete ani cítiť. Zelerové hranolky sú však úplne iná liga. Chutia fantasticky a niektorí z vás by iste ani neprišli na to, že v prípade tejto prílohy ide o zdravšiu alternatívu hranoliek. Príprava je rovnaká, ako pri klasických hranolkách. Nezabudnite ich pokvapkať olivovým olejom, no ak chcete, aby táto príloha nebola príliš kalorická, tak to s nim nepreháňajte.

image

Zo zeleru si viete pripraviť nie len fantastické pyré, ale aj hranolky.

pexels

Karfiolová ryža

Ak hľadáte absolútnu low carb prílohu, tak vedzte, že ste ju práve našli. Je ňou karfiolová ryža. Aj v tomto prípade jej prípravou nestratíte viac ako 10 minút a výsledok je vynikajúci. Menší karfiol umyte a pooddeľujte menšie hlavičky, ktoré následne rozmixujete na drobné kúsky. Medzičasom si na panvicu dajte rozohriať olivový olej a pridajte dva kúsky pretlačeného cesnaku. Do tejto zmesi pridajte karfiol a opekajte zhruba 7-10 minút. Karfiol zostane sypký, je však potrebné, aby sa z „ryže“ vyparila prebytočná voda.

Zeleninové pyré

Zeler, brokolica, karfiol, ale aj bataty sú vhodné na prípravu pyré. Mimochodom, práve bataty sú výborné aj ako hranolky, podobne ako tie zelerové. Ale späť ku zeleninovému pyré. Zeleninu si môžete uvariť, ale napríklad takú brokolicu by ste mohli pokojne pripraviť na pare. Bataty zase môže upiecť a pyré z nich spraviť až po upečení. Ak sa pre pyré rozhodnete, nie je to žiadna veda. Práve naopak. Tepelne upravenú zeleninu rozmixujte do hladka. Ak chcete mať pyré ešte jemnejšie, tak ho prepasírujte cez sitko. Na zjemnenie pokojne pridajte do ešte horúcej zeleniny plátok masla, alebo ghee a rastlinné, alebo kravské mlieko.

Mrkvovo – cuketová slama

Pestrou a chutnou prílohou je aj zeleninová slama. Najlepšie chutí tá, v ktorej je skombinovaná mrkva s cuketou. Mrkvu a cuketu si nakrájajte, alebo nastrúhajte na tenučké pásiky, ktoré naozaj budú pripomínať slamu. Krájanie síce trvá dlhšie, no potom to už bude veľmi rýchle. Na panvicu dajte rozohriať kúsok masla, do ktorého pridáte trošku olivového oleja, aby sa príliš neprepaľovalo. Ak máte ghee, tak ho pokojne použite. Maslo osoľte a pridajte mrkvu, ktorú budete opekať zhruba 4 minúty a po uplynutí tohto času na ďalšie 4 minúty pridajte cuketu. Opekajte za stáleho miešania a dochuťte soľou, korením, prípadne petržlenovou vňaťou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 12:29