Vďaka správnej starostlivosti predídete vzniku milii.dreamstime
StoryEditor

Milii na tvári sa môžete zbaviť vďaka jednoduchej starostlivosti. Jednu vec však doma určite neskúšajte

28.02.2024, 08:00
Krása a móda

Trápia vás milie na tvári? Malé biele bodky sú síce zväčša nenápadné a absolútne neškodné, no sú skôr estetický problém. Príčin, prečo vznikajú môže byť viacero. Od nesprávnej starostlivosti o pleť cez nevhodne použité produkty. Na rozdiel od iných pupienkov sa ich nezbavíte tak jednoducho.

Do odstraňovania milii sa doma určite nepúšťajte. Mohli by ste si do pleti zaniesť infekciu, alebo to urobiť natoľko nešetrne, že by vám ostali jazvičky. Radšej to nechajte na odborníkov.

Milia

Milie zväčša nemajú viac ako jeden či dva milimetre a sú tvrdé. Na rozdiel od akné či iných pupienkov sa nedajú jednoducho vytlačiť. Najčastejšie ich môžete vidieť na tváričke malých bábätiek. U dospelých sa vyskytujú najmä v oblastí očí, pier či nosa. Tvoria sa pravdepodobne v dôsledku zvýšenej tvorby mazu, no príčinou môže byť aj fajčenie, používanie nevhodného krému, ale aj prílišné vystavovanie pleti slnku. Aj niektoré typy mastí môžu mať vplyv na vznik týchto malých bodiek.

Prevencia

Ak sa vám na tvári z ničoho nič začali tvoriť milie, zrejme ste začali používať krém, ktorý vaša pleť neznáša najlepšie. Na okolie očí používajte výlučne očné krémy. Sú ľahké a neupchávajú póry. Nezabudnite tiež na denné používanie krému s SPF faktorom a to celoročne. Aj pravidelný peeling bráni upchávaniu pórov a tým pádom predchádzate vzniku milii.

image

Milie sú len estetický problém.

dreamstime

Ako sa ich zbaviť?

V prípade, že milie vznikli náhle, posvieťte si na kozmetiku, ktorú používate. Do ich odstraňovania sa nepúšťajte doma v kúpeľni. Môžete si spôsobiť vznik jaziev, alebo si do pleti zaniesť infekciu. Doma si môžete urobiť jedine jemný peeling, ktorý zbaví pleť odumretých častí. Definitívne odstránenie milii však nechajte na kozmetičku, alebo dermatológa. Tí ich odstránia pomocou ihly, ktorou narušia vrchnú vrstvu kože. Rovnako sa na ich odstránenie používa laser.

image

Ich odstránenie nechajte na odborníkov.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 03:53