Vrásky na čele môžu signalizovať vážny problém.dreamstime
StoryEditor

Vrásky na čele nie sú len prejavom starnúcej pokožky: Môžu byť signálom aj tohto ochorenia

22.02.2024, 09:00
Krása a móda

Vrásky patria k najčastejším príznakom starnutia. Ak vás trápia vrásky na čele, mali by ste vedieť, že nie sú len estetickým problémom. Môžu totiž signalizovať aj závažnejší problém. Pozrite sa, na čo si dať pozor a ako zabrániť vzniku tohto ochorenia.

So starnutím sa najčastejšie spájajú vrásky na tvári, za ktorých vznikom stojí pokles hladiny prirodzených látok, ako je koenzým Q10, glycerín či kyselina hyalurónová. Okrem toho, že vás môže trápiť ochabnutá pleť bez objemu a pružnosti, mali by ste vedieť, že vrásky na čele pre vás nemusia znamenať len estetický problém. Ak ich totiž na čele máte naozaj veľa, zbystrite, môže sa totiž jednať aj o závažnejší problém.

Problémy so srdcom

Podľa odborníkov je viac, než možné, že vrásky nie sú len prejavom starnutia, ale aj signálom závažnejšieho problému. Ak ich máte na čele naozaj veľa, môžete byť náchylnejšie na vznik kardiovaskulárnych ochorení. Dôvodom sú najmä výrazné zmeny v tvorbe kolagénu a oxidačného stresu. Okrem problémov so srdcom by ste si tak mali dať pozor aj na vysoký cholesterol, nadmerný stres či dokonca infarkt. Našťastie, ak problém začnete riešiť čo najskôr, môžete sa podobným ťažkostiam vyhnúť. Proti vráskam sa môžete brániť takto.

Zmiernite ich šírenie

Aby ste predišli vzniku alebo zmiernili šírenie vrások nielen na čele, ale aj iných miestach, v prvom rade by ste mali zmeniť životosprávu. Okrem alkoholu či fajčenia si dajte pozor aj na nedostatok pohybu, nezdravú stravu a snažte sa zamerať aj na zníženie krvného tlaku či cholesterolu. Pomôcť vám však môžu aj prípravky s obsahom vitamínu C, ktoré pleť hydratujú a zabránia strate elasticity. Takisto sú skvelé krémy s retinolom a retinoidom. Aby ste pleť vyhladili, praktizujte exfoliáciu približne dvakrát do týždňa, no nie viac, pretože pokožke uškodíte. S vráskami vám v konečnom dôsledku môžu pomôcť aj rôzne tvárové cvičenia, vďaka ktorým svalstvo spevníte a zmiernite viditeľnosť nepekných čiarok na tvári.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 12:07