Nedostatok kolagénu sa môže odraziť na vašej pleti.dreamstime
StoryEditor

Potrebujete doplniť kolagén? Urobte si rýchly test

29.01.2024, 14:00
Krása a móda

Kolagénový boom je ešte stále na vrchole a výrobcovia sa predbiehajú v tom, kto príde na trh s niečím výnimočnejším. To, že vekom sa tvorba kolagénu prirodzene znižuje je pravda, no nemusí to hneď znamenať, že ho máte nedostatok a že ho nutne potrebujete doplniť pomocou suplementov. To, že sa vám začínajú tvoriť prvé vrásky ešte nemusí nič znamenať.

Nedostatok kolagénu v tele sa prejaví vo viacerých smeroch. A to nie len na vašej pleti.

Vlasy a nechty

Vypadávajú vám vlasy? A rýchlo sa lámu nielen oni, ale aj vaše nechty? Možno vám chýbajú len niektoré vitamíny, no zrejme aj kolagén, ktorý podporuje ich rast a tiež silu. Nemusíte si však hneď kupovať doplnky výživy. Stačí, ak na začiatok do vašej stravy pridáte potraviny, ktoré majú pozitívny vplyv na jeho tvorbu. Okrem rýb sú to tiež lesné plody a citrusy, rôzne druhy zeleniny, ale aj sója.

image

Konzumujte viac potravín, ktoré podporujú tvorbu kolagénu.

dreamstime

Pleť

To, čo si však všimnete medzi prvým je vaša pleť. To, či je na nej zrazu oveľa viac vrások, či je suchá, mdlá, ovisnutá...Prvé príznaky starnutia pleti môžete očakávať už okolo dvadsiateho piateho roku života. No sú samozrejme len veľmi minimálne. Pokiaľ by sa vzhľad vašej pleti radikálne zhoršoval v mladom veku, nasaďte všetky zbrane čo najskôr. Vzniknuté hlboké vrásky je už len veľmi ťažké neinvazívne odstrániť.

Bolesti

To, že nie je všetko v poriadku pocítite aj na tom, že vás zrazu budú oveľa viac bolieť kolená, alebo kĺby všeobecne. Kolagén by ste mali dopĺňať aj v prípade, že pravidelne športujete. Aj bolesť zubov, alebo ďasien, prípadne ich zvýšená citlivosť môže byť signálom, že máte v tele nedostatok kolagénu.

image

V prípade potreby zaraďte aj suplementy.

dreamstime
ANKETA
Videli ste po užívaní kolagénu nejaké zmeny na vašej pleti?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 19:40