TASR – František Iván
StoryEditor

Zdravotnícki asistenti sa vracajú domov

Od začiatku tohto roka sa povolaniu zdravotnícky asistent zákonom opätovne vracia jeho názov. Predchádzajúci vládni predstavitelia sa totiž rozhodli, že nedostatok sestier vyriešia po svojom, a zdravotníckeho asistenta premenovali na praktickú sestru. Popritom nerešpektovali fakt, že Slovensko vstupom do Európskej únie prevzalo aj povinnosť implementovať európske smernice do svojej legislatívy, a tým aj do praxe. Odborníci na to upozorňovali bývalú ministerku zdravotníctva, poslancov parlamentu, opakovane predsedu Zdravotníckeho výboru Štefana Zelníka. Európska federácia sestier v roku 2018 vyzvala slovenských politikov, aby prijali opatrenia na udržanie bezpečnosti pacienta a kvality starostlivosti.

Na porušenie smerníc upozornil Slovensko aj Generálny sekretariát Európskej komisie formálnou výzvou. Porušenie č. 2018/2304 dostala slovenská vláda od Bruselu ešte v januári 2019. Brusel v nej okrem iného upozornil aj na to, že v súlade so smernicou 2005/36/ES odborná príprava sestier zodpovedných za všeobecnú starostlivosť predstavuje celkovo najmenej tri roky štúdia a zahŕňa minimálne 4 600 hodín teoretickej a klinickej prípravy. Odborná príprava slovenskej praktickej sestry zjavne nie je v súlade s európskou smernicou, pretože rozsah prípravy zodpovedá príprave zdravotníckeho asistenta. Povolanie zdravotnícky asistent, ktoré nemá ani polovičnú prípravu sestry, nemôže mať v názve pomenovanie sestra a nemôže vykonávať prácu sestry. Odstránením zavádzajúceho názvu „praktická sestra“ je chránený v prvom rade pacient, lebo prácu sestry predsa nemôže vykonávať niekto s nižšou kvalifikáciou.


Vyjadrenia Asociácie stredných zdravotníckych škôl, že názov asistent je dehonestujúci, považujem za zavádzajúce až absurdné. Toto povolanie má svoje opodstatnené miesto v ošetrovateľskom tíme. Každý má možnosť študovať ošetrovateľstvo a byť sestrou. Pôrodné asistentky, zubní asistenti, asistenti poslancov, riaditeľov sa tiež cítia dehonestovaní? Dokonca ani samotní zdravotnícki asistenti to takto necítia.


Prinavrátením zdravotníckych asistentov do nášho zdravotníctva nie sú ohrození pacienti, ale odstraňujú sa chybné kroky z predchádzajúcich rokov. Príčinou nedostatku sestier nie sú smernice Európskej únie, ale nevhodné pracovné podmienky sestier a ich mzdové ohodnotenie. Ak by toto boli minulé vlády riešili a nehľadali okľuky, ako zalepiť prázdne miesta sestier, určite aj dnešná ťažká situácia s nárastom počtu pacientov v kritickom stave by nemusela byť až taká kritická.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:10