Akcelerátor Healthcare lab pomôže digitálnym startupom v zdravotníctveiStock
StoryEditor

Akcelerátor Healthcare lab pomôže digitálnym startupom v zdravotníctve

28.10.2021, 00:00
Medzinárodný akceleračný program pre digitálne startupy z oblasti zdravotníctva začína svoj druhý ročník a prichádza s ambicióznejším plánom, novými partnermi a širším geografickým záberom. Cieľom programu HealthCare Lab je spájať a rozvíjať medzinárodnú komunitu inovátorov so zámerom riešiť vážne výzvy, ktorým čelia systémy zdravotnej starostlivosti.

Program iniciovala spoločnosť Roche v strednej a východnej Európe, ale tento rok budú do neho zapojené krajiny z ďalších 10 krajín. Pre ešte väčší dopad spojil globálny farmaceutický a biotechnologický líder svoje sily s novým strategickým partnerom - EIT Health, najväčšou európskou sieťou inovátorov v oblasti zdravotníctva. Program HealthCare Lab, ktorý v súčasnosti pokrýva 16 krajín, zastrešuje poradenská firma zameraná na inovácie a podporu startupov - CIVITTA.

Technologické startupy zo strednej, východnej a južnej Európy majú jedinečnú príležitosť zúčastniť sa trojmesačného akceleračného programu. Dostávajú tak možnosť rozvíjať svoje nápady, získať prístup k medzinárodnej sieti mentorov, biznis koučov a tiež potenciálnych zákazníkov a investorov. Najlepšie projekty získajú po skončení programu pozvánku rozvíjať svoje podnikanie s lídrami odvetvia zdravotníckych technológií.

S iniciatívou HealthCare Lab prišla spoločnosť Roche Slovensko v roku 2020 a úspešne tak podporila šesť progresívnych startupov z oblasti digitálneho zdravotníctva. Roche chce stavať na pozitívnych výsledkoch prvého ročníka a rozširuje spoluprácu v rámci medzinárodnej komunity inovátorov, výskumníkov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti aj zástupcov regulačných orgánov s cieľom urýchliť cestu prelomových inovácií v zdravotníctve na trh. „Ako inovatívna globálna spoločnosť si uvedomujeme našu zodpovednosť prispievať k zlepšovaniu zdravotníckych systémov a životov pacientov. Sme presvedčení, že aktívne partnerstvá s dynamicky rastúcimi startupmi v oblasti digitálneho zdravotníctva sú veľmi potrebné pre to, aby sme urýchlili pokrok v inováciách, ktoré dokážu priniesť veľké zmeny. Sme radi, že po úspešnom pilotnom ročníku nášho akceleračného programu ponúkame jeho pokračovanie. Spolu s našou rozšírenou sieťou partnerov a expertov pozývame všetkých, ktorých poháňa nadšenie pre spoločné vytváranie riešení v prospech pacientov,“ hovorí Daren Wilson, CEO spoločnosti Roche Slovensko. Akcelerátor Healthcare lab pomôže digitálnym startupom v zdravotníctve Akcelerátor Healthcare lab pomôže digitálnym startupom v zdravotníctve Roche Slovensko

Daren Wilson, CEO spoločnosti Roche Slovensko, ktorá prišla v roku 2020 s iniciatívou akceleračného programu HealthCare Lab.

HealthCare Lab chce upriamiť pozornosť na pacientov

Partneri programu identifikovali tri spoločné kľúčové výzvy, s ktorými sa potýkajú systémy zdravotnej starostlivosti v strednej, východnej a južnej Európe. Práve na ne sa majú úlohu startupy zamerať so svojimi inovatívnymi riešeniami.

Prvú výzvu predstavuje manažment dát v zdravotníctve. Cieľom je vyriešiť problém rozdrobených dát v rámci zdravotníckych systémov a priniesť digitálne riešenia na zber údajov z množstva zdrojov, ktoré umožnia zároveň prinášať cenné informácie pre presnejší a efektívnejší manažment zdravotnej starostlivosti. Ako dokážeme zabezpečiť presnejšiu a včasnú diagnostiku chronických ochorení, aby sme dosiahli lepšie zdravotné výsledky? Toto je hlavná otázka druhej výzvy, zameranej na digitálne riešenia umožňujúce skríning a včasnú diagnostiku. Treťou oblasťou, v ktorej organizátori programu očakávajú nové nápady, je digitálna liečba a manažment ochorení. Akcelerátor HealthCare Lab chce prispieť k hľadaniu riešení, ktoré umožnia efektívnejšiu liečbu chronických ochorení, a to spôsobom, ktorý bude transparentný a personalizovaný vo vzťahu k pacientom.

Medzinárodné partnerstvá, ktoré siahajú do 16 krajín

HealthCare Lab spája sily s platformou EIT Health s cieľom čerpať z rozsiahlej siete popredných inovátorov v zdravotníctve a pomôcť startupom rýchlejšie rásť. „Teší nás, že môžeme spolupracovať so spoločnosťou Roche na programe HealthCare Lab, pretože zdieľame spoločný cieľ: chceme prispieť k zdravšej Európe, a to podporou výnimočných talentov z rozvíjajúcich sa regiónov EÚ aj prístupových krajín. Chceme povzbudiť začínajúce startupy s technologickými riešeniami, aby sa prihlásili do tohto trojmesačného programu, navrhnutého špecificky pre projekty v digitálnom zdravotníctve. Program ponúka skvelú príležitosť overiť si svoje nápady a získať neoceniteľnú spätnú väzbu od expertov z odvetvia,“ hovorí Tamas Bekasi, EIT Health InnoStars RIS Business Creation Manager. Akcelerátor Healthcare lab pomôže digitálnym startupom v zdravotníctve Akcelerátor Healthcare lab pomôže digitálnym startupom v zdravotníctve CF Hero

Absolútnym víťazom pilotného ročníka programu HealthCare Lab sa stal startup CF Hero. Ideou víťazného projektu je pomocou aplikácie pomáhať mladým ľuďom lepšie zvládať a manažovať zriedkavé dedičné ochorenie – cystickú fibrózu

Druhý ročník HealthCare Lab dostáva oveľa väčší geografický rozmer, a to vďaka kombinácií globálnych sietí Roche a EIT Health. Program aktuálne pokrýva 16 krajín strednej, východnej a južnej Európy. Okrem Slovenska sa do neho zapojilo ďalších 15 krajín s pobočkami Roche a EIT Health - Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko, Turecko, Grécko, Taliansko, Portugalsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko. Vďaka medzinárodnému partnerstvu Roche a EIT Health bude startupy na európskej úrovni podporovať viac ako 30 expertov a mentorov.

Program HealthCare Lab zastrešuje spoločnosť Civitta - poradenské centrum zamerané na inovácie a startupy s centrálou v Estónsku, ktorá je partnerom spoločnosti Roche od začiatku tejto iniciatívy. „Veríme, že ten najväčší pokrok prichádza práve cez inovácie. Startupy dokážu hrať kľúčovú úlohu pri prinášaní nových myšlienok, nových prístupov a nových riešení v sektore zdravotníctva. Spolu s profesionálmi venujúcimi sa inováciám naprieč 16 krajinami chceme osloviť inovátorov z celej Európy, aby sa prihlásili do programu HealthCare Lab a mohli tak rásť s pomocou zdravotníckych lídrov a odborníkov,“ hovorí Peter Kolesár, partner spoločnosti Civitta Slovakia.  Akcelerátor Healthcare lab pomôže digitálnym startupom v zdravotníctve Akcelerátor Healthcare lab pomôže digitálnym startupom v zdravotníctve iStock Ako bude prebiehať HealthCare Lab akcelerátor?

Registrácia do programu HealthCare Lab je otvorená od 19. októbra 2021 prostredníctvom www.healthcarelab.eu. Viac informácií pre záujemcov ponúkne v živom prenose otváracie informačné podujatie, ktoré sa koná 4. novembra. Do programu sa môžu prihlásiť registrované spoločnosti z krajín strednej, východnej a južnej Európy s tímom najmenej dvoch ľudí, prototypom funkčného riešenia a financovaním do 5 miliónov EUR. Následne bude počas výberového “Bootcamp-u” vybraných 9 startupov, ktoré sa zúčastnia akceleračného programu od januára 2022.

V priebehu 3-mesačného programu získajú tieto startupy možnosť rozvíjať svoje projekty s podporou medzinárodnej siete Roche, EIT Health a špičkových mentorov z oblasti zdravotníctva. Program bude zahŕňať workshopy, individuálny mentoring a stretnutia s koučmi, vrátane podujatí zameraných na networking a stretnutia s potenciálnymi investormi. Program zakončí v apríli 2022 podujatie Demo Day, z ktorého vzídu víťazi v rámci každej výzvy. Akcelerátor Healthcare lab pomôže digitálnym startupom v zdravotníctve Akcelerátor Healthcare lab pomôže digitálnym startupom v zdravotníctve iStock Viac informácií o programe HealthCare Lab a registračný formulár sú k dispozícii na www.healthcarelab.eu.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 22:38