StoryEditor

V Nórsku môžete študovať aj po anglicky

14.11.2006, 23:00

Vzdelávanie v zahraničí
Nórske vysoké školy sa snažia o to, aby umožnili prístup k vzdelávaniu aj zahraničným študentom. V súčasnosti je na vysokých školách v tejto severskej krajine zapísaných takmer jedenásťtisíc študentov z celého sveta. Vybrať si môžu z celého radu bakalárskych, magisterských i postgraduálnych študijných programov. Na nórske školy sa zahraniční študenti môžu dostať prostredníctvom rôznych výmenných programov, vzájomných dohôd alebo aj ako "samoplatiaci" študenti. Niektoré univerzity a vysoké školy ponúkajú programy špeciálne navrhnuté pre zahraničných uchádzačov. Tie sa vyučujú v angličtine a, okrem iného, k nim patrí viac ako 170 rôznych tzv. master programov. V angličtine je však dostupných aj niekoľko programov i na bakalárskej úrovni.
Tituly a programy
Nórsko patrí ku krajinám, ktoré sa rýchlo prispôsobili Bolonskému dohovoru. Na tamojších univerzitách a vysokých školách teda môžete získať titul bakalár (trojročné štúdium), magister (nadväzujúce dvojročné štúdium) a titul Ph.D. (ďalšie nadväzujúce trojročné štúdium). V niektorých špecializáciách sa študenti zapisujú do integrovaného päťročného študijného programu (magisterské štúdium). Vybrané špecializované programy, napríklad humánna a veterinárna medicína, psychológia a teológia, sa riadia odlišnou štruktúrou a štúdium na nich trvá štyri až šesť rokov. Nórske školy používajú kreditný systém ECTS (European Credit Transfer System). Vyučujúcim jazykom je nórčina, prípadne už spomínaná angličtina.
Od augusta do júna
V krajine je okolo sedemdesiatky verejných a súkromných inštitúcií vyššieho vzdelávania. Rozmenené na drobné -- vyššie vzdelávanie v Nórsku poskytuje šesť univerzít, šesť špecializovaných univerzitných inštitúcií, 25 štátnych vysokých škôl, dve národné akadémie umenia a 29 súkromných vysokých škôl. Okrem bežne vyučovaných smerov ako sú humanitné, sociálne či prírodné vedy, každá inštitúcia má zvyčajne aj vlastnú špeciálnu oblasť vzdelávania. Akademický rok sa zvyčajne začína v polovici augusta a trvá do polovice júna. Počas neho študent získava 60 ECTS kreditov.
Učte sa aj po nórsky
Aj keď absolvujete vzdelávací program na nórskej škole v anglickom jazyku, nórčina sa vám zíde. Už len na to, aby ste lepšie zapadli do okolitého prostredia. Najlepšou cestou, ako sa naučiť po nórsky, je, prirodzene, učiť sa jazyk v jeho domovskej krajine s ľuďmi, pre ktorých je materčinou. Nórsko má tri oficiálne verzie písomného jazyka a obrovské množstvo dialektov v hovorenej reči. Zdá sa vám to komplikované? Nóri, ktorí sa snažia o popularizáciu svojho jazyka, na to hovoria: realita je oveľa jednoduchšia a nórčina nie je o nič zložitejšia ako ostatné európske jazyky. Pokiaľ už poznáte slová ako "ski" a "fjord", môžete začať.
Množstvo jazykových kurzov na rôznej úrovni ponúka napríklad Medzinárodná letná škola pri Univerzite v Osle. Slováci na toto štúdium môžu získať aj štipendium. Ďalšou možnosťou sú letné kurzy na univerzite v Bergene. Tieto kurzy však nie sú určené pre začiatočníkov, prihlásiť sa do nich môžu iba tí, ktorí už majú základy nórskeho jazyka. Výučbu nórčiny ponúka aj Nórska univerzita pre vedu a technológie v Trondheime.

Užitočné webové stránky
www.studyinnorway.no: všetko o štúdiu v Nórsku
www.fu.no/Norsk/spraktest.htm: o testoch v nórčine
http://siu.no/vev.nsf/O/EASTERN EUROPE-IDRR-5JFKWY: Nórsko a Erasmus
www.noramb.cz/education/education/: Nórske veľvyslanectvo v ČR -- stránky o vzdelávaní
www.saia.sk, www.forskningsradet.no: štipendiá
http://www.uio.no/english/academics/admission/studentguide.pdf: sprievodca pre študentov Univerzity v Osle
www.siu.no: Centrum pre medzinárodnú univerzitnú spoluprácu
www.odin.dep.no/ufd: ministerstvo vzdelávania a vedy Ministry of Education and Research:
www.nokut.no: nórsky ENIC-NARIC
www.nordenedu.net: informácie o vzdelávaní v severských krajinách

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 21:14