Igor Bratčikov nastúpil na pozíciu ruského veľvyslanca v Bratislave koncom novembra 2020.Pavol Funtál
StoryEditor

Ruský veľvyslanec na Slovensku pre HN: Sputnik V je zbraň. Dajte taký titulok

30.03.2021, 00:00
Produkcia našej vakcíny sa zvyšuje, budú ju vyrábať vo viacerých štátoch, tvrdí exkluzívne pre HN Igor Bratčikov, ruský veľvyslanec na Slovensku.

Slovensko vo februári kúpilo dva milióny dávok ruskej vakcíny Sputnik V. Máte informácie o tom, ako prebiehala príprava dohody? Pomáhali ste slovenskej alebo ruskej strane pri nadväzovaní kontaktov?
Nebudem to tajiť – skutočne sme prispeli k tomu, aby sa nadviazali priame kontakty medzi slovenskou a ruskou vládou. A urobili sme všetko pre to, aby slovenské lietadlo mohlo rýchlo a bez problémov dopraviť vakcínu do vašej krajiny.


Tento kontrakt sa zrejme nezrodil zo dňa na deň. Ako dlho sa pripravoval?
Celé sa to urobilo veľmi operatívne.


Rusko poskytlo Sputnik V okrem Slovenska aj ďalším krajinám po celom svete. Množia sa obavy, či výrobca bude vôbec schopný produkovať a dodávať vakcínu podľa dohodnutého harmonogramu a zmluvných objemov. Je tu záruka, že všetky šarže budú dodané včas?
Naozaj nie je nijaký dôvod na obavy, keďže produkcia Sputnika V sa zvyšuje. Túto vakcínu budú vyrábať v Bielorusku, v Indii, v Brazílii, v Južnej Kórei a v ďalších štátoch, možno aj v Európe. Budú to dodávky nielen na vlastný trh, ale i do iných krajín.


Niektorí západní predstavitelia tvrdia, že Sputnik V je súčasťou hybridnej vojny Moskvy, ktorá chce takto rozdeliť jednotu EÚ. Napokon ako prvé ním začalo očkovať Maďarsko, ktoré má s Bruselom dlhodobé problémy a premiér Viktor Orbán sa netají dobrými vzťahmi s Vladimirom Putinom. Čo na to hovoríte?
Ja by som na vašu otázku odpovedal jednoducho – samozrejme, Sputnik V je zbraň. Môžete to dať hoci aj do titulku tohto rozhovoru. A je to zbraň efektívna. Ibaže je zameraná proti spoločnému nepriateľovi – globálnej pandémii koronavírusu. Tým, čo o hybridnej vojne uvažujú v klasickom ponímaní, by som pri tejto príležitosti odporučil, aby sa pozreli na reálne bezpečnostné hrozby. A to tak voči konkrétnym krajinám, ako aj voči ľudstvu celkovo. Čo sa týka názorov na Sputnik V v Európe, ja tu vidím prvky nekalej konkurencie a snahu tento problém politizovať. Radšej by sme sa tomu mali vyhýbať.


Predmetom diskusií je tiež fakt, že Európska lieková agentúra zatiaľ Sputnik V necertifikovala. Sledujete osobne proces jeho registrácie?
Á...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 03 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 04 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
14. apríl 2024 20:26