StoryEditor

Ruský Gazprom zastavil všetky dodávky plynu do Holandska

31.05.2022, 12:27
Autor:
TASRTASR

Ruský Gazprom oznámil, že zastavil dodávky plynu do Holandska potom, čo holandská energetická firma GasTerra zaň odmietla zaplatiť v rubľoch. Správu priniesla AFP.

Štátna plynárenská spoločnosť Gazprom zastavila všetky dodávky plynu do Holandska. Ruský podnik dnes oznámil, že holandská obchodná spoločnosť GasTerra, ktorá dovoz plynu do Holandska zabezpečuje, nezaplatila za surovinu dodanú v apríli.

Očakávaný vývoj

GasTerra už v pondelok avizovala, že nepristúpi na platby v rubľoch, ako požaduje Kremeľ. Problémy so zásobovaním v dôsledku zastavenia dodávok neočakáva.

"Gazprom úplne zastavil dodávky plynu spoločnosti GasTerra, pretože firma nezaplatila v rubľoch," uviedol ruský gigant na telegrame.

image

ANALÝZA: Viac ako Putin desí lídrov Európskej únie inflácia

Gazprom poznamenal, že platby je potrebné vykonávať podľa usmernení. Tie predpokladajú, že odberatelia budú mať účet aj v rubľoch, z ktorého sa plyn bude platiť.

Spoločnosť GasTerra už v pondelok uviedla, že prerušenie dodávok plynu z Ruska očakáva, pretože nechce pristúpiť na požiadavky Kremľa.

Obmedzenie dodávok plynu holandským domácnostiam firma nepredpokladá a uvádza, že už si plyn zabezpečila inde.

Gazprom sa vo svojom rozhodnutí odvoláva na výnos prezidenta Vladimira Putina, podľa ktorého musia všetci odberatelia ruského plynu z takzvaných znepriatelených krajín od apríla platiť za odber suroviny v rubľoch.

Medzi tieto krajiny Moskva zaraďuje aj celú Európsku úniu. Gazprom zdôraznil, že jeho obchodní partneri boli o tejto zmene včas informovaní.

Rusko vlani vyviezlo do Holandska 6,67 miliardy metrov kubických zemného plynu. Zodpovedá to približne 16 percentám tamojšej spotreby, uviedla agentúra DPA.

S odstrihnutím ráta aj Dánsko

Prerušenie dodávok očakáva aj spoločnosť Orsted, ktorá zabezpečuje dodávky ruského plynu do Dánska. Aj tá odmietla pristúpiť na platby v rubľoch.

Dánsky energetický úrad avizoval, že v dôsledku prerušenia dodávok neočakáva žiadne bezprostredné problémy v zásobovaní domácností.

Gazprom už pred vyše týždňom prerušil dodávky suroviny do Fínska a v apríli tiež do Poľska a do Bulharska.

Rusko začalo platby vo svojej mene vyžadovať po invázii na Ukrajinu, keď na neho západné krajiny uvalili sankcie, a väčšinu finančných transakcií medzi Ruskom a Západom tak znemožnili.

Ďalšie odhodlanie potrestať Rusko za jeho agresiu voči Ukrajine dali členské krajiny EÚ najavo na pondelkovom summite.

Dohodli sa na ňom, že zakážu dovoz väčšiny ruskej ropy, niektoré krajiny ale budú mať prechodne výnimku, napríklad Česká republika a Maďarsko. Agentúra AP v tejto súvislosti uviedla, že postoj jednotlivých členských krajín odhalil nejednotu EÚ.

01 - Modified: 2022-05-31 12:48:16 - Feat.: 1 - Title: Inflácia v Estónsku prekročila 20 percent, Slovensko je štvrté najhoršie v eurozóne 02 - Modified: 2022-06-04 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Živá rakva ťa premení na kompost. Ekologický prevrat v pochovávaní naberá na popularite 03 - Modified: 2022-06-01 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zavedenie plošných poplatkov je zaručenou cestou k zníženiu dopytu v ambulantnej sfére 04 - Modified: 2022-05-30 16:06:38 - Feat.: 1 - Title: Holandsko prestane odoberať plyn z Ruska, koniec dodávok čaká aj Dánsko 05 - Modified: 2022-05-31 09:40:33 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Viac ako Putin desí lídrov Európskej únie inflácia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:42