StoryEditor

Prvý úspech vlády

03.12.2006, 23:00

Elektrina od budúceho roka pre domácnosti v priemere nezdražie, a to napriek tomu, že distribučné spoločnosti navrhovali až 13-percentné zvýšenie cien. Dá sa to považovať za prvý úspech vlády Roberta Fica, ktorá dokázala pretaviť jeden z predvolebných sľubov do reálneho výsledku. Zlacnel síce benzín a dole pôjde aj plyn, ale to sú všetko udalosti, ktoré sa dajú okrem tlaku vlády odôvodniť aj inými kritériami: pohybom cien na medzinárodných trhoch a posilňovaním koruny.
V prípade elektriny sa však vláde podarilo dotlačiť Slovenské elektrárne k tomu, aby distribučkám predali elektrinu pod trhovú cenu, ktorú generujú aukcie. Domácnosti tak budú platiť menej ako podnikatelia. A to je z hľadiska vládneho lobingu viac, než sa doteraz Robertovi Ficovi podarilo v oblasti daní či pri rozdávaní peňazí dôchodcom.
Vyzerá to tak, že súboj s vládou prehrali predovšetkým elektrárne. Distribučky veľmi plakať nemusia, pretože sa potvrdilo, že veľmi dobre vedeli, "ako na to". Ich návrh na zdražovanie približne o 13 percent sa od začiatku považoval za snahu zatlačiť na vládu, aby prinútila elektrárne predať im elektrinu lacnejšie.
Distribučky tak s pomocou štátu vylobovali niečo, čo ostatným podnikom zostáva odopreté. Dostali od elektrární lepšie veľkoobchodné ceny ako iné firmy. Tie si priplatia výrazne viac, čo v konečnom dôsledku môže aj tak pocítiť iba zákazník v cene výrobku, do ktorej sa drahšie energie premietnu.
V každom prípade, vyhral tlak štátu a prehral voľný trh. Domácnosti platiť viac nemusia, a tak im poškodené trhové princípy veľmi radosť kaziť nemusia. A elektrárne tiež asi veľmi dobre vedia, prečo sa im oplatilo ustúpiť a pýtať menej. Jediný, kto sa môže cítiť poškodený, sú firmy, pretože ony zaplatia viac. Ale o firmách to asi nebolo.

Lukáš Pardubský, vedúci ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:45