StoryEditor

Heger ohlásil reformnú jeseň. Sľúbil výstavbu a rekonštrukciu nemocníc

04.10.2021, 13:50
Autor:
TASRTASR
Z plánu obnovy bude financovaná aj reforma justície, vzniknúť má nová súdna mapa.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v pondelok na Úrade vlády ohlásil reformnú jeseň. Jej súčasťou bude aj reforma zdravotníctva. Tá sa začne optimalizáciou siete nemocníc. Predseda vlády vyhlásil, že ambíciou je zlepšiť zdravotnú starostlivosť na Slovensku, lebo "ide o najvyššiu hodnotu mať zdravých občanov". Sľúbil výstavbu nových nemocníc a rekonštrukcie starších nemocníc.

Začali realizovať plán obnovy

"Začali sme realizovať plán obnovy a odolnosti. Ideme dať Slovensko do formy," avizoval Heger s tým, že Slovensko bolo jednou z prvých krajín, ktoré odovzdali plán. V rámci krajín V4 bol schválený ako prvý. Podľa jeho slov ho vyhodnotili ako jeden z najkvalitnejších plánov v rámci EÚ.

Súčasťou "reformnej jesene" bude okrem iného aj reforma zdravotníctva. Tá sa začne optimalizáciou siete nemocníc. Predseda vlády vyhlásil, že ambíciou je zlepšiť zdravotnú starostlivosť na Slovensku, lebo "ide o najvyššiu hodnotu mať zdravých občanov". Sľúbil výstavbu nových nemocníc a rekonštrukcie starších nemocníc.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) verí, že takýto krok prinesie pozitívnu zmenu ako pre pacientov, tak aj zdravotníckych pracovníkov. Je rád, že sa okrem reformy nemocničnej siete má spustiť aj reforma ambulantnej siete. Zdôraznil, že žiadne nemocnice sa zatvárať nebudú, v pláne je transformovať lôžkový fond podľa spádu.

Z plánu obnovy bude financovaná aj reforma justície, vzniknúť má nová súdna mapa. "Je potrebné urobiť zmenu v organizácii súdov, aby sme mali sudcu, ktorý je odborník," vyhlásila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Sudcovia sa budú špecializovať na vybranú agendu, čo má zabezpečiť, aby každý občan dostal v primeranom čase dobre zdôvodnené rozhodnutie. Vzniknúť majú aj samostatné správne súdy. Poznamenala, že v súčasnosti je problém hlavne pri zložitejších veciach. Plán obnovy umožní vytvoriť materiálne podmienky.

Menej vysokých škôl

​Podľa Hegera prinesú aj prospešné zmeny v riadení vysokých škôl. Z prieskumov verejnosti vyplýva, že vzdelávanie ľudia považujú za druhú najdôležitejšiu oblasť spomedzi priorít plánu obnovy.

"Je tu dopyt, aby sme mali radšej menej vysokých škôl, ale viac kvalitných. Preto odmeníme dobrovoľné spájanie vysokých škôl do väčších životaschopných celkov," povedal. Zmenou má podľa Hegera prejsť aj hodnotenie a systém akreditácie vysokých škôl. "Školy budú hodnotené podľa vedeckého výkonu a uplatnenia svojich absolventov. Na základe tejto zmeny môžeme z plánu obnovy použiť peniaze na zvýšenie výkonnosti vysokých škôl - 213 miliónov eur," povedal premiér.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) povedal, že cieľom je, aby financie z plánu obnovy pomohli každému jednému žiakovi od materských až po vysoké školy. Finančné prostriedky z plánu obnovy budú smerovať do regionálneho i vysokého školstva. Rozšíriť by sa mali materské školy, zmenou prejde obsah vzdelávania, financie pôjdu aj na digitalizáciu škôl či vzdelávanie učiteľov.

V rámci vysokého školstva pôjde napríklad o zmenu financovania vysokého školstva. Šéf rezortu školstva podotkol, že prvé financie z plánu obnovy už čerpajú a vyhlásené boli prvé výzvy. Financie budú smerovať hlavne pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a žiakov ohrozených školských neúspechom, napríklad do školských klubov detí, personálu materských škôl či doučovania.

01 - Modified: 2021-07-20 07:23:57 - Feat.: 0 - Title: Plán obnovy: Brusel schválil reformy na Slovensku. Takto sa rozdelia miliardy (veľký prehľad) 02 - Modified: 2021-06-21 12:25:36 - Feat.: 0 - Title: Slovenský plán obnovy bol schválený, je to veľký deň, hovorí Heger 03 - Modified: 2021-06-28 13:46:45 - Feat.: 0 - Title: Vďaka plánu obnovy vyjde Slovensko z pandémie silnejšie, ako bolo pred ňou 04 - Modified: 2021-07-16 07:18:26 - Feat.: 0 - Title: Plán obnovy a optimalizácia siete neriešia kritickú personálnu situáciu v slovenskom zdravotníctve 05 - Modified: 2021-08-26 19:31:45 - Feat.: 0 - Title: Pre miliardový plán obnovy bude kľúčová európska prokuratúra
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:42