Kritériá na kompenzáciu seniorov sú miernejšie z dôvodu rizika vzniku hypoglykémie...Foto: Shutterstock
StoryEditor

Seniori s diabetes mellitus

17.02.2024, 09:00

Diabetes mellitus (DM) u seniorov je zvyčajne DM 2 a iba vzácne DM 1. Iné špecifické typy DM ako súčasť alebo dôsledok vážnych chorôb, prediabetické syndrómy a metabolický syndróm ohrozujú celkovú kvalitu života všetkých seniorov podobne ako DM.

Závažnosť DM u seniorov je priamoúmerná klinickému a sociálnemu stavu, schopnosti rozhodovania, vývojovému obdobiu seniorov, ďalším chorobám a vzťahom v rodine. Seniori často strácajú sociálne kontakty, lebo majú problémy s komunikáciou, obmedzujú ich problémy s pohybom, so sluchom, zrakom a zhoršené vybavovanie slov. Často odmietajú zmeny aj v oblasti hodnôt a noriem správania. Moderné perorálne a injekčné antidiabetiká, injekčná liečba inzulínom aplikovaným jeden- až päťkrát denne alebo kontinuálnou subkutánnou infúziou inzulínu pomocou inzulínovej pumpy umožňuje realizovať personalizovanú liečbu v súlade s medicínou založenou na dôkazoch aj u seniorov.

Seniori často nepociťujú smäd

DM u seniorov taktiež vyžaduje primerané dodržiavanie režimových opatrení a diabetickej diéty ako racionálnej výživy bez cukru. Počítanie sacharidových jednotiek v potravinách a výber potravín s nízkym glykemickým indexom je však zvyčajne plne nahradené systémom zdravého taniera, čiže správnym výberom a rozložením bielkovín, škrobovín a zeleniny na tanieri, ktorý pri každom hlavnom jedle dopĺňa ovocie ako prirodzený zdroj vitamínov potrebných na zdravie a voda. Seniori často nepociťujú smäd, a preto je potrebné cielene sledovať príjem tekutín počas dňa a pravidelne ich dopĺňať. Potrebné je riešiť aj prípadné sucho v ústach rôznymi voľnopredajnými prípravkami, ktoré sú bežne dostupné v lekárňach.

Základným predpokladom správneho trávenia a vylučovania je zdravý chrup a dôkladné prežúvanie potravín alebo ich vhodná úprava tak, aby nevznikali problémy s jedením. Preventívne prehliadky u zubára, pravidelné ošetrovanie opotrebovaného alebo poškodeného chrupu alebo zubnej náhrady, profesionálna dentálna hygiena a celková každodenná hygiena chrupu alebo zubnej náhrady by mala byť aj u seniorov automatická súčasť života. Významný vplyv na kompenzáciu má regulovanie fyzickej aktivity primeranej veku a celkovému zdravotnému stavu a realizácia selfmonitoringu glykémie glukometrom v malých a vo veľkých glykemických profiloch podľa ordinácie diabetológa. Seniori potrebujú 7 až 8 hodín pravidelného nočného spánku, čo niekedy predstavuje problém, o ktorom je potrebné hovoriť počas kontroly v diabetologickej ambulancii.

Klesá sila aj svalová hmota

Pri akejkoľvek fyzickej aktivite a domácich prácach u seniorov treba byť mimoriadne opatrný. Vplyvom starnutia ubúda viac kostného tkaniva, ako je nahradené novým. Klesá nielen rovnováha, ale aj svalová hmota a sila. Kosti sú krehké, lámavé a vzniká osteoporóza. Často dochádza k nečakaným pádom aj v domácom prostredí. A to tak cez deň, ako aj v noci. Môže to byť dôsledok zakopnutia (často o domácu obuv, koberec, nábytok alebo veci pohodené v byte), straty rovnováhy (aj pri vstávaní zo stoličky, z kresla alebo postele), poruchy zraku, ale aj nežiaducich účinkov niektorých liekov alebo hypoglykémie. Najčastejšie je u seniorov zlomený bedrový kĺb, stavce (aj v dôsledku kašľa alebo kýchnutia), zápästie a ramenná kosť (pri dvíhaní bremien alebo nákupu). Preto predchádzanie pádom ako prevencia zlomenín tvorí neoddeliteľnú súčasť edukácie seniorov a ich rodinných príslušníkov. Cielené cvičenia zlepšujú rovnováhu a pomáhajú udržiavať svalovú hmotu.

Dôležitý je pravidelný pohyb

Veľký význam pre zachovanie dlhého a zdravého duševného a fyzického života seniorov zohráva pravidelný pohyb. Ide hlavne o prechádzky, klasickú chôdzu, ale aj v súčasnosti mimoriadne populárnu severskú chôdzu (nordic walking). Ide o chôdzu so špeciálnymi chodeckými palicami, ktorá sa vyvinula v 80. rokoch 20. storočia vo Fínsku ako letná tréningová metóda pre bežcov na lyžiach. Patrí k najlacnejším športom a je vhodnou fyzickou aktivitou v každom veku a v každom ročnom období. Severská chôdza je dynamický a energetický typ chôdze mimoriadne vhodný nielen pre seniorov a diabetikov s nadhmotnosťou a obezitou, ale aj pri problémoch s pohybovým aparátom a pri iných zdravotných postihnutiach. Pri severskej chôdzi je zapojených viac ako 600 svalov v tele. Horná časť tela preberá až 30 % práce nôh, čím ich významne odľahčuje od záťaže. Počas severskej chôdze sa znižuje záťaž kĺbov a vyrovnávajú sa mnohé svalovo-pohybové dysbalancie (nerovnováhy), ktoré sa prejavujú ako bolesť kĺbov, mäkkých tkanív a/alebo svalov, stuhnutosť a nesprávne držanie tela (predsunutá hlava, predsunuté ramená s odstávaním lopatiek, zakrivenie hrudníkovej chrbtice, zakrivenie bedrovej chrbtice, sklon panvy a vyklenutie brucha vpred, ochabnutie zadku, lýtkových svalov a plosky nohy, čo následne spôsobuje zakrivenie nôh do X, čaptanie, získaná plochá noha, vybočený palec a iné deformity).

Svalová dysbalancia má negatívny vplyv na chrbticu ako celok, keďže v jednej časti chrbtice dochádza k obmedzeniu hybnosti, ktorá je v druhej časti chrbtice kompenzovaná nadmernou hybnosťou, čo je neskôr dosť zložité ovplyvniť. Správny postoj, ktorý zabezpečujú chodecké palice, dbá na správnu polohu chodidiel, kolien, panvy, brucha, ramien a hlavy. Pri dlhodobej svalovej dysbalancii sa poruchy často prenášajú aj do fungovania vnútorných orgánov. Severskú chôdzu je potrebné realizovať správnou technikou, keďže je do nej zapojené celé telo. Vplyvom severskej chôdze na čerstvom vzduchu sa zlepšuje okysličovanie organizmu, čo má okrem ostatných benefitov významný vplyv aj na duševnú pohodu a psychické zdravie.

Rehabilitácia, pobyty aj edukácia

Kritériá na kompenzáciu seniorov sú miernejšie z dôvodu rizika vzniku hypoglykémie a možného následného infarktu myokardu alebo náhlej cievnej mozgovej príhody, poškodenia kognitívnych funkcií a rizika nočných pádov a úrazov. Veľký význam pri zabezpečovaní kvalitnejšieho života s DM zohráva absolvovanie edukácie primeranej veku a sociálneho poradenstva. Účasť na rekondično-rehabilitačných pobytoch s vhodnou rehabilitáciou organizovaných diabetickými organizáciami, peňažné príspevky na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ŤZP a výber vhodných sociálnych služieb tvoria významnú súčasť individualizovanej liečby a sociálnej opory seniorov s DM.

PhDr. Andrea Bukovská, MHA, MPH
Diabetologické edukačné centrum 1. IK JLF UK a UNM
Nemocničná lekáreň UNM
DIAMART Martin
01 - Modified: 2022-09-24 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Známky starnutia sa nemusia objaviť u každého rovnako 02 - Modified: 2022-09-12 10:53:03 - Feat.: 0 - Title: Najčastejšou zlomeninou u seniorov je stehenná kosť, príčinou je pád 03 - Modified: 2022-09-06 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Seniori zanedbávajú preventívne prehliadky, lekár pripomína ich význam 04 - Modified: 2022-09-05 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nespavosť je u seniorov bežná
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 03 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2024-03-25 13:11:23 - Feat.: - Title: prof. MUDr. MILAN KVAPIL, CSc., MBA
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 10:23