Príznaky mŕtvice sa môžu rozvíjať v priebehu hodín alebo dní.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Ako spoznám mozgovú mŕtvicu?

06.02.2024, 09:00

Mozgová mŕtvica dáva o sebe vedieť dopredu. Ovisnuté pery či motajúci sa jazyk spozná aj laik. Čo treba robiť?

Cievna mozgová príhoda alebo mozgová mŕtvica má svoje typické príznaky, ktoré by sme nemali ignorovať. Môžu sa zdať na pohľad banálne. Ak vám napríklad zoslabne ruka alebo z nej vypadne šálka a o niekoľko minút je všetko v poriadku, spozorniete. Rovnako aj keď vás prudko rozbolí hlava, máte nevoľnosť alebo závrat či problémy s koordináciou pohybov, dvojité videnie...

Čo je vlastne mozgová mŕtvica?

Cievna mozgová príhoda, označovaná aj CMP (cerebrovaskulárna príhoda) alebo aj mŕtvica, je závažné zdravotné ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku porúch krvného obehu a mozgu. Ide o tretiu najčastejšiu príčinu smrti po srdcových a nádorových ochoreniach. Približne tretina pacientov zomrie do jedného mesiaca po vzniku príhody, približne polovica zostáva invalidizovaná. Pozor! Cievna mozgová príhoda sa u časti pacientov vráti.

Krvácanie aj upchatie cievy

Poznáme dva typy cievnych mozgových príhod. Ide o ischemickú a hemoragickú príhodu.

Pri ischemickej ide o blokovania prietoku krvi mozgom. Mozog nemôže dostať kyslík a živiny z krvi. Bez kyslíka a živín začnú mozgové bunky odumierať v priebehu niekoľkých minút. Najčastejšou príčinou ischemickej mozgovej príhody je krvná zrazenina. Ischémia je pravdepodobnejšia u starších ľudí, vzniká v pokoji, v spánku, po dehydratácii. Môže vzniknúť ako komplikácia po úrazoch, ochoreniach s teplotami a pri dlhšej hypoglykemickej kóme.

Mŕtvica, ku ktorej dochádza v dôsledku náhleho krvácania do mozgu, sa nazýva hemoragická. Postihuje aj mladých ľudí. Najčastejšie je príčinou prasknutie oslabenej cievy vplyvom vysokého krvného tlaku, prípadne prasknutie aneuryzmy (vydutiny) mozgovej tepny. Krv sa vylieva do mozgového tkaniva a utláča ho, čím opäť spôsobí jeho nedokrvenosť.

Nevyhnutná je okamžitá pomoc

„Bez ohľadu na to, či jedinca postihne ischemická alebo hemoragická cievna mozgová príhoda, následky budú závisieť od toho, ktoré krvné cievy sú zablokované a teda, ktorá časť mozgu je zbavená živín a kyslíka,“ vysvetľuje MUDr. Marek Krivošík, primár a zástupca prednostu II. Neurologickej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

V oboch prípadoch je podľa neho rozhodujúca okamžitá liečba, aby sa minimalizovalo poškodenie mozgu. Zotavenie závisí od toho, ako dobre prevezmú zdravé oblasti mozgu úlohy, ktoré plnilo poškodené mozgové tkanivo. „Do určitej miery, najmä u detí a mladých dospelých, je zotavenie možné vďaka schopnosti mozgu kompenzovať poškodenie v jednej oblasti intenzívnejšou prácou v inej oblasti. Môže sa napríklad spoliehať na alternatívne dráhy pre niektoré funkcie alebo ‘prepájať‘ okolie poškodeného miesta. V niektorých prípadoch môžu mozgu pomôcť obnoviť funkciu aj rehabilitačné techniky,“ dodáva.

PRÍZNAKY:

Od miernej slabosti až po paralýzu

Cievna mozgová príhoda je akútne ochorenie a vyžaduje si rýchlu lekársku pomoc. Mŕtvica môže spôsobiť trvalé poškodenie mozgu, dlhodobú invaliditu alebo dokonca smrť. Je zákerná v tom, že sa môže prejaviť nenápadne, prechodnými príznakmi, ktoré odznejú. Na druhej strane k nej môže prísť náhle a nečakane.

Príznaky mŕtvice môžu byť od miernych slabostí až po paralýzu alebo znecitlivenie na jednej strane tváre alebo tela. K ďalším príznakom patria náhla a silná bolesť hlavy, náhla slabosť, problémy s videním a problémy s rozprávaním alebo porozumením reči.

Príznaky mŕtvice sa môžu rozvíjať v priebehu hodín alebo dní. Niekedy sa to stane, keď sa prechodný ischemický záchvat – blokáda, ktorá sa rozpadne skôr, ako poškodí váš mozog – zmení na mŕtvicu.

Typ symptómov závisí od typu mŕtvice a oblasti mozgu, ktorá je postihnutá.

Ako sa dopracujeme k mŕtvici?

1. Vysoký krvný tlak (hypertenzia): Vedie k oslabeniu stien ciev a zvyšuje riziko krvácania.

2. Srdcové ochorenia: Srdcová arytmia alebo fibrilácia môžu spôsobiť vznik krvných zrazenín v srdci.

3. Ateroskleróza: Otváranie plakov na stenách ciev môže spôsobiť špirály.

4. Cukrovka: Vyššie riziko vzniku aterosklerózy a poškodenia ciev.

5. Fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu: Tieto zlozvyky poškodzujú cievy a zvyšujú riziko mŕtvice.

6. Fyzická nečinnosť a obezita: Zvyšujú riziko vysokého krvného tlaku a iných rizikových faktorov.

7. Genetické faktory a rodinná anamnéza: Niektoré genetické predispozície môžu zvýšiť náchylnosť na cievnu mozgovú frekvenciu.

8. Vysoká hladina cholesterolu v krvi

Pri liečbe ide o minúty

Pri cievnej mozgovej príhode ide doslova o minúty. Liečba závisí od toho, koľko uplynie od prvých príznakov. Najväčšiu šancu na záchranu poškodeného mozgového tkaniva má pacient vtedy, keď je liečený do troch hodín od vzniku mozgovej príhody. Ak príde po 6 – 12 hodinách, tkanivo už môže byť čiastočne alebo úplne a trvalo poškodené a liečia sa už len sprievodné komplikácie.

„Podobne ako ischemické mozgové príhody, aj hemoragické mozgové príhody predstavujú medicínsku emergenciu a mali by sa liečiť okamžite,“ hovorí MUDr. Marek Krivošík.

Liečba hemoragickej mozgovej príhody má podľa neho tri hlavné ciele. Prvým je zastaviť pokračujúce krvácanie z prasknutej cievy. Druhým cieľom je zmierniť zvýšený tlak vnútri lebky spôsobený krvácaním a tretím je zabrániť ďalšiemu krvácaniu.

„Presná liečba závisí od príčiny krvácania, ktorou môže byť vysoký krvný tlak, lieky proti zrážaniu krvi, úraz hlavy alebo deformované cievy,“ vysvetľuje lekár s tým, že ak je príčinou vysoký krvný tlak, podávajú sa lieky na zníženie krvného tlaku. „Ak sú na vine lieky proti zrážaniu krvi, ako napríklad warfarín, liečba spočíva v zastavení podávania, transfúzii faktorov zrážania krvi a injekcie vitamínu K, ktorý pomáha vytvárať rôzne bielkoviny potrebné na zrážanie krvi,“ dodáva.

Niektorí ľudia podľa neho potrebujú chirurgický zákrok na zabránenie alebo zastavenie krvácania alebo na zníženie tlaku vnútri lebky.

Tri fázy liečby

Liečba ischemickej cievnej mozgovej príhody sa zvyčajne poskytuje v troch fázach.

V prvej urgentnej fáze, v prvých hodinách po cievnej mozgovej príhode, dostane postihnutý v prípade potreby liek na rozbitie zrazeniny (trombolytikum), aby sa vyriešilo zablokovanie krvnej zrazeniny v tepne, ktorá vyživuje mozog.

V druhej fáze, po skončení liečby na rozbitie zrazeniny, alebo ak postihnutý prišiel do nemocnice príliš neskoro na túto liečbu, môže dostať lieky proti zrážanlivosti krvi, aby sa zabránilo tvorbe nových krvných zrazenín. Ďalšia liečba sa v tomto čase zameria na kontrolu krvného tlaku a prevenciu komplikácií.

Fáza tri, deň alebo viac po cievnej mozgovej príhode, začne pacient dostávať lieky a prípadne podstúpi chirurgický, resp. endovaskulárny zákrok, ktoré pomôžu zabrániť ďalšej cievnej mozgovej príhode. Liečba liekmi pokračuje neobmedzene dlho aj po návrate domov.

Čo lekári urobia v nemocnici?

Diagnostika cievnej mozgovej príhody sa začína diagnostikou a neurologickým vyšetrením pacienta. Lekár sa môže opýtať na príznaky, časový priebeh, prítomnosť rizikových faktorov a rodinnú anamnézu. Na potvrdenie diagnózy a určenie typu príhody môžu byť vykonané nasledujúce vyšetrenia:

1. CT (počítačová tomografia) mozgu: často sa robí hneď po podozrení na mŕtvicu. Vyšetrenie mozgu môže ukázať, či je v ňom krvácanie alebo či sú poškodené mozgové bunky v dôsledku mŕtvice.

2. MRI (magnetická rezonancia) mozgu: poskytuje detailnejšie zábery mozgu a dokáže identifikovať zmeny v mozgovom tkanive a poškodenie mozgových buniek.

3. Ďalšie zobrazovacie testy môžu zahŕňať digitálnu angiografiu a pozitrónovú emisnú tomografiu na hľadanie zúžených ciev v krku, aneuryzmy alebo cievne abnormality v mozgu.

4. Krvné testy otestujú počet červených krviniek a krvných doštičiek, hladiny glukózy (cukru), zrážanlivosť krvi a môžu slúžiť aj na zistenie, či nedošlo k poškodeniu svalov.

5. EKG (elektrokardiogram) – pomáha nájsť srdcové problémy, ktoré mohli viesť k mŕtvici. Tento test môže diagnostikovať napríklad fibriláciu predsiení alebo predchádzajúci srdcový infarkt.

6. Lumbálna (alebo tiež spinálna) punkcia sa používa vtedy, ak zobrazovacie zariadenie nezistí žiadne krvácanie do mozgu.

K najdôležitejším režimovým opatreniam patria:

Zotaviť sa z mŕtvice môže trvať týždne, mesiace alebo aj roky. Niektorí ľudia sa zotavia úplne, zatiaľ čo iní majú dlhoročné alebo celoživotné postihnutie.

– zmeny životného štýlu

– zdravá strava pre zdravé srdce

– zdravá váha

– zvládanie stresu

– pravidelná fyzická aktivita

– dostatok kvalitného spánku

– nefajčenie

Sledovanie svojho stavu

Po cievnej mozgovej príhode je dôležité pravidelne navštevovať svojho ošetrujúceho lekára a užívať lieky, ktoré vám predpíše. K zotaveniu vám môže pomôcť aj rehabilitácia. Tá zahŕňa prácu s rečovými, fyzickými a pracovnými terapeutmi.

Po mŕtvici môžete mať problémy s komunikáciou. Možno nebudete schopní nájsť správne slová, poskladať celé vety alebo slová tak, aby to dávalo zmysel. Môžete mať aj problémy s pamäťou a jasným myslením. Mŕtvica môže ovplyvniť svaly a nervy, ktoré ovládajú močový mechúr a črevá. Tiež môže postihnúť iba jednu stranu tela, spôsobiť svalovú slabosť alebo ochrnutie, čo môže viesť k riziku pádu.

 

Mŕtvicu môže spoznať aj laik

FAST test vám môže pomôcť zapamätať si, čo robiť, ak si myslíte, že má niekto mozgovú príhodu.

F – Tvár: Požiadajte osobu, aby sa usmiala. Opadá jej jedna strana tváre?

A – Ruky: Požiadajte osobu, aby zdvihla obidve ruky. Klesá jedna ruka nadol?

S – Reč: Požiadajte osobu, aby zopakovala jednoduchú frázu. Je ich reč nejasná alebo zvláštna?

T – Čas: Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, okamžite volajte rýchlu zdravotnícku pomoc.

01 - Modified: 2024-01-23 13:40:48 - Feat.: 0 - Title: Keď napočítate do 5, zomrie jeden diabetik 02 - Modified: 2023-06-19 18:42:05 - Feat.: 0 - Title: Ako starne naše srdce? 03 - Modified: 2023-05-05 13:29:56 - Feat.: 0 - Title: Srdcové zlyhávanie si zamieňame so starnutím 04 - Modified: 2023-01-02 10:40:26 - Feat.: 0 - Title: Pribúda ľudí s vysokým tlakom aj s infarktmi
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
09. apríl 2024 16:17