Typickým príznakom je hlasné chrápanie, ktoré mení intenzitu a býva prerušované pauzou.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Chrápanie zaťažuje srdce

30.01.2024, 09:00

Hlasné chrápanie s tichými pauzami môže značiť vážny zdravotný problém: syndróm spánkového apnoe. Neliečený môže viesť k infarktu.

Spánkové apnoe je nielen nepríjemným civilizačným ochorením, ale môže sa podpísať aj pod vznik chorôb kardiovaskulárneho systému. Rizikovými faktormi pre jeho vznik sú obezita, fajčenie či užívanie sedatív. Upozornila na to pneumologička nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Ľubica Schutová.

„Zjednodušene ide o stav, pri ktorom sa dýchanie počas spánku zastavuje na viac ako desať sekúnd a deje sa to počas noci opakovane. Obvykle je na naštartovanie dýchania potrebné sa krátko prebudiť, nastáva takzvané strhnutie zo spánku,“ vysvetľuje MUDr. Ľubica Schutová, pneumologička nemocnice v Bánovciach nad Bebravou.

Problém je obezita

Syndróm spánkového apnoe sa vyskytuje až dvakrát častejšie u mužov ako u žien a prevažný výskyt lekári zaznamenávajú vo vekovej kategórii 40 až 50 rokov. Nezriedka sa objavuje aj u žien v období menopauzy. „Jedným z najväčších rizikových faktorov je obezita. Nahromadený tuk v oblasti krku môže počas spánku zatláčať dýchacie cesty a obmedzovať tak dýchanie. Okrem toho bývajú problémom aj zväčšené krčné či nosné mandle, fajčenie, vysoký krvný tlak, pitie alkoholu či užívanie sedatív,“ vymenovala lekárka.

V spánku sú svaly v ľudskom tele zrelaxované, ich napätie klesá a okolité tkanivá tak jednoduchšie dokážu spôsobiť útlak dýchacích ciest. Typickým príznakom spánkového apnoe býva hlasné chrápanie, ktoré mení svoju intenzitu a býva prerušované apnoickou pauzou bez nádychu, počas ktorej nastáva úplné ticho. „Ochorenie neovplyvňuje len spánok, ale aj fázu bdenia. Pacienti bývajú výrazne unavení, keďže ich spánok je nekvalitný, môžu dokonca upadať do mikrospánku. Budia sa s pocitom sucha v ústach či s bolesťou hlavy, následne sa počas dňa ťažko sústredia, majú problém udržať pozornosť, sú nervózni,“ priblížila Schutová.

Záťaž srdcovocievneho systému

Pacienti s potvrdeným syndrómom spánkového apnoe sa nemusia obávať, že by počas noci úplne prestali dýchať, nejde o akútne ochorenie. Problémom sa však stáva neliečená diagnóza, ktorá spôsobuje veľkú záťaž srdcovocievneho systému s následkami, ako je srdcový infarkt, mozgová mŕtvica, rôzne arytmie srdca. „Liečba spočíva v zavedení opatrení, ktoré pomôžu zmierniť príznaky. Kľúčové býva zníženie hmotnosti, nepiť alkohol a neužívať lieky na spanie,“ ozrejmila pneumologička.

Pri stredne ťažkých a ťažkých formách ochorenia sa ako liečba prvej voľby podľa nej využíva aj prístrojová liečba, rôzne ústne pomôcky a prípadne chirurgická terapia, napríklad odstránenie mandlí, posun čeľuste a podobne. „Dôležité však je v prvom rade vyhľadať lekára. Ako pri väčšine ochorení, aj tu platí, že čím skôr sa začne pracovať na odstránení príčiny, tým sú prognózy lepšie,“ podotkla.

(tasr)

01 - Modified: 2023-11-20 19:36:19 - Feat.: 0 - Title: Únava po jedle: Môžu za ňu cukry aj hormóny 02 - Modified: 2023-01-05 14:18:06 - Feat.: 0 - Title: Sezónna depresia: ako zvládnuť jesenné/zimné obdobie? 03 - Modified: 2022-11-18 06:22:05 - Feat.: 0 - Title: Spotrebu energie znižujte s ohľadom na zdravie, radia hygienici 04 - Modified: 2022-09-05 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nespavosť je u seniorov bežná
01 - Modified: 2015-12-29 11:32:01 - Feat.: - Title: Príčinou škrípania zubami môže byť stres i úzkosť 02 - Modified: 2014-05-31 20:56:15 - Feat.: - Title: Slováci majú problémy so spánkom
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 11:48