Diabetik by mal poznať zásady zdravej výživy, lebo je súčasťou liečby.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke

09.02.2024, 09:00

Keď sme zabudli na prevenciu cukrovky 2. typu, snažme sa pomôcť stravou pri liečbe.

Každý rok štatistika informuje o náraste množstva novo diagnostikovaných pacientov na ochorenie cukrovky. Sú to prevažne diabetici 2. typu. V poslednom období je prevaha tohto typu cukrovky u mladších jedincov vo veku od 20 do 40 rokov. V minulosti to bolo ochorenie, ktoré postihovalo pacientov v stredných až neskorých štádiách života. Logicky sa predpokladá, že liečba diabetu 2. typu s nástupom v mladšom veku bude trvať oveľa dlhšie. Aj to je jeden z dôvodov, ktorý odhaľuje veľmi dôležitú úlohu včasnej osvety o zásadách zdravého životného štýlu ako prevencie tohto ochorenia. Veľa sa dá napraviť zmenou zaužívaného spôsobu života a stravovania. Vyžaduje si to znalosť, disciplinovanosť a snahu na sebe pracovať a zistené nedostatky v spôsobe života zmeniť. Zdravý životný štýl, to znamená predovšetkým zdravé stravovacie návyky a pravidelný pohybový režim. To je prvý krok, ako zvládnuť základy na prevenciu cukrovky. Je to niečo natoľko dosiahnuteľné, až to väčšina ľudí bagatelizuje a zanedbáva. Výzvou na boj s diabetom teda naďalej ostáva osveta o zdravom spôsobe života, kam rozhodne stravovanie patrí.

Diabetická strava nie je diéta

Diabetes je ochorenie, ktoré sa dá zvládnuť, keď je nastavená správna individuálna liečba.

Na dosiahnutie uspokojivej glykémie niekto potrebuje len zmeniť stravovanie, schudnúť, iný podpornú liečbu tabletkami (antidiabetikami) alebo inzulínom, ale každý z nich na to potrebuje primeranú stravu. Cieľom sú dobré glykémie a život bez komplikácií.

Predpokladá sa, že diabetik bude pristupovať k svojmu zdraviu zodpovedne.

Diabetická strava, to nie je diéta, ale len zdravé stravovanie s istými pravidlami. Všetci by sme sa mali zdravo stravovať. Primeraná strava, to je aj základná energetická potreba, primerane zvýšená na pracovnú činnosť človeka alebo znížená pri nadváhe alebo obezite.

V strave nemajú chýbať okrem základných živín (bielkovín, tukov, sacharidov) vláknina, minerálne látky a vitamíny. Pravidelný pitný režim a príjem cholesterolu len do 300 mg, aj to sú základné kritériá zdravého stravovania.

K zdravej strave je potrebné pridať aj pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, čím si môže diabetik postupne upraviť telesnú hmotnosť, glykémiu, ale aj vyššiu hladinu cholesterolu v krvi. Pohyb podporuje látkovú výmenu a zabezpečuje lepšiu glykémiu po jedle.

Cieľom je predchádzať hypoglykémii a hyperglykémii

Stravou sa dá veľa napraviť, ale aj pokaziť. Správne edukovaný diabetik by mal vedieť týmto komplikáciám včas predchádzať a v prípade potreby si glykémiu preliečiť aj sám.

Hyperglykémia nebolí, preto ju mnohí diabetici podceňujú. Pri neliečenej cukrovke a častých vysokých glykémiách sa môžu dostaviť závažné diabetické komplikácie. Preto je potrebné, aby diabetik poznal zásady zdravej výživy, lebo je súčasťou liečby, poznal sacharidové potraviny a rešpektoval počítanie SJ v jedle, hlavne keď je liečený inzulínom. Treba si uvedomiť, že všetko sa dá naučiť, aj správne odhadnúť jedlo na tanieri.

Stravovanie pre diabetika je vždy prispôsobené liečbe, či ide o DM1 alebo DM2. Pri určení množstva jedla rozhoduje výška glykémie, diabetikova hmotnosť, výdaj energie pohybom a dosiahnutie pocitu zasýtenia. Čas konzumácie jedla a rozdelenie celodennej dávky na porcie jedla je tiež prispôsobené spôsobu liečby a jeho potrebám. Je to strava individuálna.

Diabetici majú oproti inak zdravým ľuďom výrazne zvýšené riziko vzniku rôznych zdravotných problémov. Preto je snahou hľadať medzi potravinami tie, ktoré komplikácie oddialia alebo im diabetik predíde. Do popredia sú právom zaradené celozrnné potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Vláknina je práve tá zložka, ktorá má veľký vplyv na to, ako rýchlo sa sacharidy absorbujú do krvi. Treba dať prednosť celým zrnám pred potravinami z jemne vymletej múky. Majú mnoho predností. Pomáhajú pri zlepšení citlivosti na inzulín, ovplyvňujú pozitívne glykémiu po jedle, zabezpečujú dlhší pocit zasýtenia, a tým aj pomáhajú pri chudnutí. Chránia telo pred zápalmi, znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, pomáhajú v prevencii pred cukrovkou 2. typu a i. Majú veľa pozitívnych účinkov, len je potrebné naučiť sa celé zrná správne pripravovať a pravidelne konzumovať.

Príjem bielkovín má byť primeraný

Zdravá strava má byť zostavená z kvalitných a zo zdravých potravín. Diabetik si aj príjem bielkovín a konzumáciu mäsa nemá zvyšovať len z toho dôvodu, že sa nepočíta do počtu SJ v jedle a že mu priamo nezvyšuje glykémiu. Platí to len vtedy, keď je porcia mäsa, syra a iných bielkovinových výrobkov primeraná. Mäso nemusí byť na tanieri denne. Je pravdou, že je dôležitým zdrojom nielen bielkovín, ale aj minerálnych látok a vitamínov skupiny B. Z minerálnych látok obsahuje železo, horčík, draslík, sodík, zinok, selén a i.

Percento tuku je pri každom druhu mäsa rozdielne a pomer medzi obsahom tuku a cholesterolu tiež. Potrebná je striedmosť pri stravovaní, výbere a konzumácii mäsa tiež.

Príjem bielkovín má byť primeraný k energetickej hodnote v celodennej strave. Nemá byť vyšší ako 20 – 25 % z energetického príjmu. Nadmerná konzumácia bielkovín môže spôsobiť komplikácie a aj ťažobu na žalúdku. Nie je mäso ako mäso. Vhodné sú ryby, napr. tuniak, losos, sardinky pre obsah omega-3 mastných kyselín.

Z červeného mäsa sa odporúčajú chudé časti, napr. porcia zo stehna. Pri bielom mäse hydiny sa kvalita hodnotí podľa chovu a prostredia, v ktorom bola hydina chovaná. Kvalitnejšie mäso je z hydiny, ktorá bola chovaná vo výbehu, a nie v tesnených klietkových podmienkach.

Vaječný bielok obsahuje bielkoviny s najväčšou kvalitou oproti iným bielkovinovým zdrojom.

Orechy, mandle a semená sú zaradené do skupiny rastlinných potravín s vyšším obsahom bielkovín. Napríklad mandle, ktoré majú na sto gramov 20 g bielkovín. Ale 10 g mandlí, čo je dostačujúca denná dávka na podporu zdravia, sú len 2 g bielkovín. Vlašské orechy sú dopestované v našich zemepisných podmienkach, preto je menšia pravdepodobnosť, že budú napadnuté plesňami. Sú vhodnejšie ako orechy dovážané. Sto gramov vlašských orechov obsahuje 16 g bielkovín, sacharidy v nich majú nízky GI a obsahujú tiež zdravé tuky. Nie je potrebné zjesť denne za hrsť orechov (40 g), ale stačia 3 – 4 kusy (asi 20 g), a aj to pomôže pri upevňovaní zdravia a prevencii chorôb.

Riaďte sa glykemickým indexom potravín

Pre diabetika, ktorý má v liečbe len režimové opatrenia a nie je liečený inak, by bolo vhodnejšie, keby sa orientoval pri stravovaní GI (glykemickým indexom). Práve GI určuje, aký vplyv bude mať príjem sacharidovej potravy na hladinu cukru v krvi. Potraviny s nižším GI zvyšujú glykémiu pomalšie ako podobné potraviny s vyšším GI.

SJ (sacharidové jednotky) môžu pomôcť ľahšie sa zorientovať pri množstve jedla na tanieri v danom čase a je to predpríprava, keď nepomôžu režimové opatrenia, potom sa očakáva, že prejde na liečbu tabletkami alebo inzulínom a potom je už počítanie SJ potrebné.

Potraviny s vyšším GI, kam patria škroboviny z jemne vymletej múky, biela ryža a cestoviny a tiež prezreté druhy ovocia, glykémiu zvýšia rýchlejšie ako podobné potraviny s nižším a nízkym GI.

Pri GI tiež rozhoduje technologická úprava potravín pri príprave jedla. Preto glykémiu zvýši rýchlejšie rozvarená ryža alebo cestoviny, ako keď sa ryža na tanieri rozsýpa a uvarené cestoviny sú po uvarení dôkladne prepláchnuté vodou, a tým zbavené prilepeného škrobu. Primeraná porcia zemiakov zvýši glykémiu pomalšie ako zemiaková kaša. Môžeme si pomôcť konzumáciou zeleniny ku každému hlavnému jedlu.

Výber správneho ovocia

Treba jesť pravidelne aj porciu ovocia v rámci dňa. Pre diabetikov sú najvhodnejšie čučoriedky. Majú antioxidačné účinky, ktoré zlepšujú inzulínovú citlivosť. Reguláciu krvného cukru ovplyvňuje aj zinok. Nachádza sa v potravinách s vlákninou, ako sú napr. otruby, ovsené vločky a slnečnicové semená. Pokrmy s obsahom tuku zvyšujú glykémiu po jedle pomalšie, keďže sa trávi najdlhšie zo všetkých živín, ktoré jedlom prijímame.

Nezabudnite na pohyb, ktorý zlepšuje citlivosť tkanív na inzulín a je nevyhnutný pre diabetikov hlavne 2. typu pri redukcii telesnej hmotnosti, pomáha činnosti srdca, krvnému tlaku a zníži množstvo krvných tukov.

Každá potravina je súčasťou výživy a istým spôsobom ovplyvňuje zdravie človeka. Dôležitý je druh, u diabetika konzumované množstvo, ale aj to, čo od potraviny očakávame. Konzumujeme a zisťujeme, ako nám potravina nielen chutí, či nás zasýti, ale aj akú glykémiu diabetikovi zabezpečí.

Spomeniem len niektoré potraviny v súvislosti s ich účinkami na zdravie, ktoré sa im pripisujú.

Na imunitu zelenina, ryby aj jogurt

Imunitu posilní zelenina, najmä brokolica, špenát, zázvor, cibuľa, cesnak, hliva ustricová. Je to zelenina s nízkym GI a výrazne nezvýši glykémiu, keď sa skonzumuje v množstve do 200 g v porcii. Zo živočíšnych potravín je prospešné konzumovať ryby, napr. lososa pre obsah omega-3 mastných kyselín a vitamínu D. Vhodné sú aj sardinky, makrely alebo rôzne rybie nátierky. Imunite prospieva aj správna črevná mikroflóra, a preto nemáme zabúdať na kyslomliečne výrobky, ako je napr. jogurt alebo kefír, tiež potraviny s vlákninou, kam patrí pravidelná konzumácia obilnín a strukovín.

Nezabúdajme, že tieto potravinové zdroje, ako aj tekuté mliečne výrobky je potrebné započítať do počtu SJ v jedle, lebo majú vplyv na glykémiu.

Pitný režim je rovnako dôležitý ako jedlo. Preto je prospešné naučiť sa piť vodu od rána, a to v pravidelných intervaloch. Primeraná strava, otužovanie, pohyb a kvalitný spánok zabezpečia všetko potrebné pre zdravie diabetika, a nielen pre neho.

Zimné mesiace nech nám všetkým prinesú pohodu, radosť a dobré glykémie. Do nového roka môžeme prejsť spokojní, že sme pre svoje zdravie urobili aj na konci tohto roka všetko, čo bolo v našich silách.

 

Niekoľko rád o potravinách, aby sme z nich vyťažili maximum a mali lepšie glykémie:

– Zeleninu a zemiaky je pred varením vhodné krájať na väčšie kúsky a zaliať ich primeraným množstvom vriacej vody. Potom sa zachová o niečo viac vitamínov. Lepšie je zeleninu jesť surovú, spariť, alebo dusenú s malým množstvom vody. Touto technológiou sa nezničia cenné, pre zdravie prospešné látky. Na glykémiu sú vhodnejšie zemiaky nerozvarené (šalátové). Odborníci radia, že najmenej škrobu obsahujú menšie zemiaky, a preto sú pre diabetika vhodnejšie. Taktiež je vhodné uvariť ich v šupke. Glykémii môžeme pomôcť, keď očistené a pokrájané zemiaky namočíme do studenej vody na niekoľko hodín alebo cez noc. Nerozvaria sa, keď pridáme do vody za lyžicu citrónovej šťavy alebo octu, potom sa glykémia po jedle rýchlo nezvýši.

– Aby bola glykémia lepšia po porcii cestovín, nerozvarte ich a po uvarení dôkladne prepláchnite studenou tečúcou vodou.

– Keď pridáme do ryže počas varenia lyžičku citrónovej šťavy alebo lyžicu mlieka, nezlepí sa a bude aj belšia. Ryžu pred varením odmeriame hrnčekom, opláchneme studenou vodou. Dáme do hrnca trochu oleja a ryžu opečieme. Zalejeme vodou, menej ako dvojnásobok objemu.

Mária Štefáková
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa
01 - Modified: 2024-01-29 12:32:36 - Feat.: 0 - Title: Žijete ZDRAVO? Otestujete sa! 02 - Modified: 2024-01-23 13:28:51 - Feat.: 0 - Title: Stres u diabetika Ktoré potraviny pomôžu? 03 - Modified: 2023-11-21 14:46:42 - Feat.: 0 - Title: RNDr. Petr Fořt, CSc.: Jedlom sa dá predĺžiť život, ale aj skrátiť 04 - Modified: 2023-10-19 06:17:40 - Feat.: 0 - Title: Úprava stravy pri nízkom krvnom tlaku
01 - Modified: 2024-01-29 09:55:02 - Feat.: - Title: Ako hovoriť s diabetikom? Pozor na nevyžiadané rady 02 - Modified: 2024-01-29 10:08:31 - Feat.: - Title: Príbeh Petra: Zbavil som sa inzulínu aj liekov na cukrovku 03 - Modified: 2024-01-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Stres u diabetika Ktoré potraviny pomôžu? 04 - Modified: 2023-05-31 15:13:19 - Feat.: - Title: Boj so suchou pokožkou: Hydratovať nestačí 05 - Modified: 2023-08-06 06:41:19 - Feat.: - Title: Obezita ohrozuje na živote
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 06:26