StoryEditor

Kto zodpovedá za vedenie zdravotnej dokumentácie, ambulancia alebo lekár?

23.09.2021, 11:00
Zákaz sprístupniť dokumentáciu blízkym osobám pacienta zvyšuje byrokratickú záťaž všeobecných lekárov.

Nesprávne vedenie zdravotnej dokumentácie sa lekárom môže vypomstiť, upozornil JUDr. Ivan Humeník, PhD., z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS vo webinári venovanom povinnostiam lekárom pri vedení zdravotnej dokumentácie.

Pripomenul novú kompetenciu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý od 1. mája 2021 pri zistení nedostatkov vo vedení zdravotnej dokumentácie v rámci dohľadu môže poskytovateľovi priamo uložiť sankciu až do výšky takmer 10-tisíc eur.

Nesprávne vedenie zdravotnej dokumentácie býva podľa slov I. Humeníka častým zistením úradu pre dohľad v konaniach.

„Správne vedenie zdravotnej dokumentácie má v mnohých prípadoch priamy kontext na posudzovanie správneho poskytnutia zdravotnej starostlivosti. Je to jedna z primárnych otázok, ktoré sa riešia v konaniach o náhrade škody. Preto tejto téme treba prikladať v praxi patričnú pozornosť a preto je v rámci denných procesov v ambulanciách a nemocniciach podstatný správny zápis v takom rozsahu, ako ho požadujú právne predpisy,“ vysvetlil JUDr. Humeník.

Zodpovednosť

Zákon č. 576/2004 o zdravotnej starostlivosti ako jede...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-09-02 06:23:24 - Feat.: - Title: Koľko lekárov a sestier na Slovensku je zaočkovaných proti covidu? Nevieme
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 02:21