StoryEditor

Veľký prehľad zisku v slovenskom zdravotníctve. Prečo sú poisťovne v strate?

07.09.2021, 12:00

Do konca augusta bol v medzirezortnom pripomienkovom konaní návrh Zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Návrh zákona ma štyri ciele.

Optimalizovať sieť poskytovateľov ústavnej starostlivosti, reformovať primárnu ambulantnú starostlivosť pre dospelých a pre deti a dorast, zvýšiť nezávislosť Úradu pre dohľad a regulovať zisk zdravotných poisťovní.

Optimalizácia siete poskytovateľov je stará pesnička, už za tretej vlády Roberta Fica, resp. Petra Pellegriniho chcela vtedajšia ministerka zdravotníctva optimalizovať sieť poskytovateľov. Nazvali to stratifikácia a celé to bolo spojené s viacerými problémami. Tie môžeme rozdeliť na vecné a politické.

K vecným patrí napríklad skutočnosť, že ju pripravovali analytici v nejakom inštitúte v rámci ministerstva zdravotníctva. Fatálnou chybou bolo, že vôbec neuvažovali s potenciálom ambulantného systému, koľko pacientov môže kompletne vybaviť bez potreby hospitalizácie. Svoje výpočty stavali tak, akoby pacient akosi priamo vpadol do nemocnice z neba. 

Keď chýba prehľad

Práca analytikov je dôležitá, ale musí tam byť aj nejaký všeobecný medicínsky rozhľad, ak chcete rozum, a ten chýbal. Ministerka Kalavská si síce osvojila agendu, ale akosi jej neveľmi rozumela. Z jej vyjadrení bolo evidentné, že myšlienka, že bude mať nejakú svoju reformu, ju nadchla, ale to bolo tak všetko.

Nerozumela systému, a tak sa zaradila do početnej plejády svojich predchodcov, ktorí síce boli ministrami, ale bez akejkoľvek vlastnej myšlienky, čo systém potrebuje a čo by sa malo zmeniť. Boli vo funkcii pre funkciu samotnú.

Hlavným politickým problémom sa ukázalo, že ako sa stratifikácia začala spájať s rušením nemocníc, Robert Fico celú stratifikáciu uťal. Jediným pozitívom, čo sa ukázalo až teraz, je, že sa blamoval Peter Pellegrini, ktorý stratifikáciu presadzoval, ale súčasnú zmenu, ktorá sa nazýva kategorizácia nemocníc, ostro kritizuje, hoci je to skoro to isté. Kto iný ako populista by to dokázal.

Samozrejme mám veľa zásadných argumentov, prečo takzvaná kategorizácia nemocníc je nezmyslom, ale o tom niekedy nabudúce.

K ďalším dvom cieľom iba stručne. Reforma primárnej ambulantnej sféry by mala s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 00:14