StoryEditor

Nové ambulancie v rizikových okresoch: Pacientov musia objednávať zadarmo a na presný čas

02.09.2021, 12:10
V najbližších štyroch rokoch má na Slovensku pribudnúť 170 všeobecných lekárov pre deti aj pre dospelých.

Reforma všeobecnej ambulantnej starostlivosti odštartovala zmapovaním súčasného zabezpečenia primárnej sféry a návrhom na podporu nových ambulancií v rizikových okresoch. Pokračovať má v druhej etape zmenou úhradových mechanizmov pre všeobecných lekárov a ich kompetencií.

V tretej etape sa budú riešiť kompetencie sestier a zníženie byrokratickej záťaže lekárov. Pre Zdravotnícke noviny to uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo MUDr. Adriana Šimková, PhD.

Zákon bol predložený do medzirezortného pripomienkového konania, v rámci ktorého bolo doručených 1 197 pripomienok. Minister Lengvarský po rokovaní vlády povedal, že ide väčšinou o technické pripomienky a po ich zapracovaní plánuje zákon predložiť na rokovanie vlády v treťom septembrovom týždni.

Zákon má nastaviť novú verejnú minimálnu sieť poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti (VAS). V súčasnosti v systéme chýba 314 všeobecných lekárov pre dospelých a 137 lekárov pre deti a dorast.

„Priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých bol v roku 2016 57 rokov, pediatrov 59. Posledné údaje z júla minulého roka hovoria o tom, že priemerný vek všeobecných lekárov pre dospelých stúpol na 59 rokov, pediatrov na 61 rokov. Až 40 % všeobecných lekárov je v dôchodkovom veku. Vek zdravotníckych pracovníkov je tiež dôležitý údaj, potrebný pre predikciu potreby zdravotníkov,“ uviedla MUDr. Šimková.

Mapovanie okresov

Podľa jej slov je dôležité, že novela zákona prináša namiesto pomenovania problémov s nedostatkom lekárov analýzu s reálnymi dátami za jednotlivé okresy. „Predt...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-10-01 11:25:02 - Feat.: 0 - Title: Všeobecní lekári žiadajú financovanie ambulancií garantované zákonom
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 18:36