StoryEditor

Počty vykonaných pankolonoskopií v roku 2020 klesli vo všetkých kategóriách

Nedostatky vo vykazovaní kolonoskopických vyšetrení by malo odstrániť označovanie špecifickými kódmi.

Do roku 2012 sa na Slovensku vykonávali kolonoskopické vyšetrenia hlavne na gastroenterologických pracoviskách štátnych i neštátnych. Podľa európskych gajdlajnov z roku 2010 by sa mali kolonoskopie, ktorých cieľom je odhalenie premalígnych a malígnych lézií u poistencov s bežným rizikom, t. j. od 50 do 75 rokov, alebo tam, kde je predpoklad familiárnych príčin spomínaných lézií v hrubom čreve bez rozdielu veku, vykonávať lekármi a pracoviskami, ktoré spĺňajú podmienky najvyššej možnej kvality.

Hlavným motívom bol fakt, že ak už má ísť poistenec na invazívne, a teda potenciálne rizikové vyšetrenie „iba preto“, že mu vyšiel pozitívny TOKS, alebo preto, že dosiahol vek, v ktorom je riziko výskytu kolorektálneho karcinómu vysoké a on sa pritom cíti úplne zdravý, je povinnosťou zdravotného systému zabezpečiť týmto ľuďom vyšetrenia na najkvalitnejších pracoviskách, kde je prípadné riziko kolonoskopického vyšetrenia minimalizované.

Certifikované pracoviská

V roku 2012 sme na Slovensku spustili na pôde Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti certifikačný systém, ktorý bol schválený ministerstvom zdravotníctva a zdravotníckymi poisťovňami. Tento program vychádzal z kritér...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 09:54