StoryEditor

Náklady na zdravotnícke pomôcky idú hore, odborníci volajú po zmene

25.06.2021, 15:59
Zdravotné poisťovne potvrdili stúpajúci trend nákladov na zdravotnícke pomôcky, najmä na inkotinenciu.

Zdravotné poisťovne vlani schválili zdravotnícke pomôcky za viac ako 190 miliónov eur. Najčastejšie išlo o pomôcky pre pacientov trpiacich inkontinenciou. Aj to je jeden z dôvodov, prečo Útvar hodnoty za peniaze a Ministerstvo financií pracujú na Revízii a pláne úspor. V prieskume sa 80 % ľudí vyjadrilo, že sa o svojho blízkeho seniora v prípade zhoršenia stavu chce postarať doma, 59 % seniorov uviedlo, že má problém zaobstarať si potrebné pomôcky, zabezpečujúce hygienické potreby v takých intímnych a tabuizovaných oblastiach. Až 72 % je presvedčených, že štát má zdravotné pomôcky uhrádzať.

Potrebujeme zmeniť spôsob hodnotenia aj posudzovania inkontinenčných pomôcok? Ako nastaviť hranicu, ktoré zdravotné pomôcky by mohli byť procesne automatizované a zaradené do systému úhrad a ako podporiť vstup tých inovatívnych? A mal by sa pacient spolupodieľať na úhradách za pomôcky?

To boli hlavné témy Okrúhleho stola Zdravotníckych novín, na ktorom sa zúčastnili Martin Smatana, zdravotný analytik, ex-šéf IZP a spoluautor revízií, JUDr. Jakub Král, Ph.D., expert na reformu českého systému regulácie zdravotníckych pomôcok, zástupcovia zdravotných poisťovní, Nadácie na podporu sociálnych zmien a pacientskej organizácie InkoFórum.

K výdavkom na zdravotnícke pomôcky sa na úvod vyjadril Martin Smatana, ktorý pôsobil na MZ SR v rámci IZP a spolupodieľal sa na revízii. „Výdavky poisťovní na zdravotnícke pomôcky sa pohybujú ročne na úrovni plus mínus 5 percent, okolo hodnoty 190 miliónov eur. Najviac to bolo v roku 2016, keď sa vyšplhali na 206 miliónov eur, potom sa spravila revízia a kleslo to na úroveň 190 miliónov a okolo tej sumy to osciluje aj teraz,“ dodal.

Viac ako 80 percent všetkých výdavkov tvorí päť skupín zdravotníckych pomôcok. Sú to inkontinenčné pomôcky, individuálne vyhotovované ortopedicko-protetické pomôcky, pomôcky pre diabetikov, obväzový materiál, náplasti a pomôcky, ktoré slúžia na aplikáciu liečiva a pomôcky pre stomikov. „Pri tvorbe revízie sme mali dve riešenia, prvým bolo, že sa spraví cenový benchmark s inými krajinami, čo malo priniesť napríklad pri inkontinenčných pomôckach úsporu z 5...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 04:06