StoryEditor

Právne rady pre lekárov priamo z praxe: Ako zvládnuť kontrolu zo strany Úradu pre dohľad?

09.06.2021, 08:00
Autor:
(mt)(mt)
Aktualizovaná právna úprava môže odfiltrovať šikanózne a účelové konania, ktoré nemajú právny ani medicínsky základ.

Novela zákona č. 581/2004 o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou, ktorá platí od 1. mája 2021, na jednej strane posilňuje práva pacienta, no zároveň posilňuje aj postavenie poskytovateľa zdravotnej starostlivosti voči Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Konštatoval to advokát JUDr. Tomáš Husovský z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS na nedávnom webinári venovanom aktuálnym zmenám z pohľadu lekára a poskytovateľa.

Zdôraznil, že komunikácia medzi lekárom a pacientom je kľúčová pre proces rozhodovania o podaní podnetu.

Aj v prípade podania podnetu je komunikácia zo strany poskytovateľa mimoriadne dôležitá. „Úrad pre dohľad je prvý aj posledný subjekt, ktorý je svojou odbornou spôsobilosťou totožný alebo príbuzný s odbornou spôsobilosťou, v rámci ktorej poskytujete zdravotnú starostlivosť. Všetci ostatní, ktorí budú posudzovať váš postup, budú laici, či už policajt, prokurátor, sudca. Ak zvládnete komunikáciu s odborne seberovnými kolegami v rámci ÚDZS, Ak zvládnete obhájiť svoj postup a zdravotná dokumentácia bude totožná s tým, čo budete tvrdiť, je veľká šanca, že tento príbeh sa aj skončí v rámci úradu pre dohľad. Ak zanedbáte tieto prvé úkony, ak podceníte prvé vyjadrenia, ktoré musia byť čo najkvalitnejšie – od nich by ste sa v ďalšom postupe nemali odkloniť, mali by ste ich len hlbšie špecifikovať –, prípadne ak zdravotná dokumentácia neobsahuje to, čo tvrdíte a nepodarí sa vám to iným spôsobom obhájiť – potom sa môže stať, že úrad vydá rezumé o non lege artis postupe, ktoré pôjde s lekárom do ďalších konaní. Je to najzávažnejší záver, ktorý môže pre lekára znamenať vznik zodpovednosti – či už trestnoprávnej alebo v rámci občianskoprávneho konania,“ apeloval na poskytovateľov špecialista na medicínske právo JUDr. Dušan Podolský, PhD., MBA, po 19 rokoch praxe a stovkách prípadov riešených na ÚDZS.

Slovensko versus Česko

Na základe skúseností z Českej republiky...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-11-19 12:59:36 - Feat.: 0 - Title: Pokuty za nesprávne poskytnutie zdravotnej starostlivosti sa zvyšovať nebudú 02 - Modified: 2021-02-22 08:20:37 - Feat.: 0 - Title: Lekárov čakajú zmeny. Podnety nespokojných pacientov sa budú prešetrovať podľa nových pravidiel
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 12:46