StoryEditor

Duševné choroby stoja ročne dve miliardy. Lieky tvoria len desatinu. Čo je za tým?

18.05.2021, 11:02
Spotreba antidepresív na Slovensku je nižšia ako v Česku. Problematické sú benzodiazepíny.

Depresívne poruchy sa na Slovensku vyskytujú častejšie, ako uvádzajú oficiálne štatistiky. Z posledného prieskumu doc. MUDr. Alexandry Bražinovej z Lekárskej fakulty UK, zameraného na depresiu, úzkostné poruchy a závislosti v ambulantnej a nemocničnej liečbe vyplýva, že 67 percent ľudí, ktorí s veľkou pravdepodobnosťou trpia depresiou, sa v súčasnosti nelieči.

Ako počas Okrúhleho stola Zdravotníckych novín uviedla MUDr. Dagmar Breznoščáková, PhD., vicepredsedníčka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti, depresívne poruchy pritom predstavujú závažné ochorenia, často v komorbidite s telesnými ochoreniami, ktoré vedú k štrukturálnemu poškodeniu mozgu, skracujú dĺžku života, majú sklon k recidívam a chronickému priebehu, čím predstavujú výrazné náklady pre spoločnosť.

„Depresívna porucha je líder v príčinách invalidity. Podľa WHO je v súčasnosti celosvetovo na treťom mieste v zozname príčin vedúcich k invalidite, no predpokladá, že do roku 2030 obsadí prvé miesto. Významne ekonomicky zaťažuje spoločnosť zo strany ako priamych nákladov liečby aj hospitalizácií, nepriamo zníženou produktivitou práce aj zvýšenou mortalitou,“ objasnila MUDr. Breznoščáková.

Terapia

Farmakologická terapia predstavuje v liečbe depresie len 11 percent nákladov. Cieľom liečby depresívnej poruchy je potlačenie symptómov depresívnej epizódy a dosiahnutie remisie. Akútna fáza v prípade priaznivej odpovede na liečbu trvá 6 až 8 týždňov. Pokračujúca liečba, ktorej cieľom je udržať stav remisie, trvá 4 až 9 mesiacov. Nasleduje dlhodobá profylaktická liečba, ktorá redukuje riziko relapsu až 80 percent. Preto je nevyhnutou súčasťou každej liečby depresívnej poruchy, pričom trvá 3 až 5 rokov.

Ako objasnila MUDr. Breznoščáková, v súlade so schválenými štandardnými postupmi je pri ľahkom stupni depresívnej epizódy prv...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 13:58