StoryEditor

Už dnes nám chýba vyše štyristo všeobecných lekárov. Reforma to nevyrieši

02.04.2021, 13:00
Autor:
htht
Podľa štúdie WHO je nedostatok lekárov celoeurópsky problém. Už v roku 2013 chýbalo v Európe 1,6 milióna zdravotníckych pracovníkov. Píše analytička Henrieta Tulejová.

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo návrh reformy siete všeobecných lekárov. Z prezentovaného modelu vyplýva, že situácia je veľmi vážna. Slovensko patrí v Európe medzi krajiny s najmenším počtom všeobecných lekárov – máme ich len 0,6 na 1 000 obyvateľov (OECD, 2020). A k tomu nám podľa modelu už dnes chýba aspoň 340 všeobecných lekárov pre dospelých (VLD) a 70 všeobecných lekárov pre deti a dorast (VLDD).

Hlavnou časťou reformy ministerstva je tzv. optimálna sieť. Je to optimálny počet všeobecných lekárov, ktorý budú zdravotné poisťovne povinné zakontrahovať, aby zabezpečili dostupnosť všeobecnej zdravotnej starostlivosti do 15 minút pre väčšinu poistencov v rámci okresu. Okrem pravidla časovej dostupnosti, ktoré je inšpirované legislatívou z Českej republiky, definícia siete zohľadňuje aj zmeny v demografickej štruktúre obyvateľstva.

Starnutie populácie a nárast počtu chronicky chorých si bude vyžadovať väčšie kapacity na strane všeobecných lekárov. Človek starší ako 60 rokov má 2- až 3-krát viac návštev u lekára ako ľudia vo veku 30 až 59 rokov. A v neposlednom rade návrh predpokladá aj finančné motivácie pre mladých lekárov a študentov medicíny – dotovanie kapitácie na 1 rok a grantové programy. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 23:03