Väčšina odborníkov sa na základe mnohých štúdií zhoduje, že čím menej budete piť alkohol, tým nižší bude váš krvný tlak. Niektoré výskumy však ukazujú, že alkohol v malej miere môže zdraviu prospievať. Štúdia žien v Brigham and Women 'Hospital napríklad ukázala, že mierne pitie alkoholu (definované ako napríklad 150 ml vína alebo 350 ml piva denne na ženu) môže v skutočnosti pomôcť znížiť krvný tlak viac ako žiadny alkoholický nápoj. Iná štúdia zase zistila, že umiernená konzumácia jedného alkoholického nápoja denne pre ženu a dvoch pre mužov môže znižovať riziko srdcových ochorení. Doktorka Štěpánová však varuje, že konzumácia alkoholu sa môže priamo podieľať na vzniku vysokého tlaku. "Ak trpíte vysokým tlakom, obmedzte príjem alkoholu. Ak totiž naraz vypijete väčšie množstvo alkoholu, riskujete závažné komplikácie ako je potrebné cievna mozgová príhoda či poškodenie srdcového svalu. Ak alkohol úplne vypustiť nechcete, vyhnite sa aspoň alkoholu tvrdému a vymeňte ho radšej za primerané množstvo kvalitného červeného vína alebo piva. "Pixabay
StoryEditor

Závislosťou číslo jeden je u nás stále alkohol. Mlčí sa o závislých senioroch aj tehotných ženách

22.01.2021, 14:00
Autor:
redred
Kombinácia liekov a alkoholu u seniorov je podľa odborníkov obrovským problémom. „Vo vekovej skupine 65 plus sú závislosti také rozšírené, že ich je 4-krát viac ako u mladistvých,“ upozornil prednosta Kliniky adiktológie pražskej lekárskej fakulty Michal Miovský.

Nárazové pitie u mladých, závislosť seniorov na kombinácii liekov alkoholu, aj alkoholizmus u tehotných žien. Závislosť privádza pacientov nielen do liečební, ale aj do ambulancií pneumológov či onkológov, a to v dôsledku následkov dlhoročného fajčenia či nadmerného požívania alkoholu. „Niektorí prídu v takom zlom klinickom stave, že niekedy už od dverí vidíme, že budeme musieť zvládnuť nielen medicínsku stránku, ale aj psychickú stránku,“ uviedol pneumológ Štefan Laššán z Univerzitnej nemocnice Bratislava.

U pneumológov často končia fajčiari, pričom väčšina z nich má také pľúcne ochorenie, ktoré s fajčením súvisí. „A nejde len o karcinóm pľúc“, dodal.

Negatívne zasahuje pokračovanie fajčenia aj do terapie onkologických pacientov s karcinómom pľúc. „Prevencia u pacientov s karcinómom má význam,“ uviedol P. Palacka s tým, že fajčenie nezakazujú len pacientom v terminálnom štádiu. „My pacientom stále hovoríme, že skončiť s fajčením má zmysel vždy. V akejkoľvek fáze ochorenia,“ doplnil Š. Laššán.

Práve závislosti a nové trendy v ich liečbe boli hlavnou témou ďalšieho Okrúhleho stola Zdravotníckych novín. O tom, ako liečiť závislosť a či existuje spolupráca medzi jednotlivými odbornosťami, sa porozprávali MUDr. Ľubomír Okruhlica, CsC., riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, pneumológ MUDr. Štefan Laššán, PhD., MPH, z Kliniky pneumológie, ftizeológie a funkčnej diagnostiky UNB, onkológ MUDr. Patrik Palacka, PhD., z NOÚ, PhDr. Vladimír Stanislav, PhD., MPH, námestník riaditeľa Odborného liečebného ústavu psychiatrického Predná Hora, a prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D., prednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN, Praha.

Druhy závislostí

Čo sa týka závislostí, podľa Ľ. Okruhlicu je na Slovensku problém číslo jeden stále alkohol, a týka sa to aj zdravotných poškodení. Na druhom mieste je nikotín. Zmeny však nastali aj pri alkohole. Podľa prof. Miovského je to téma celej Európy a Severnej Ameriky. „Je to typické ochorenie civilizovaného sveta, čím bohatšia krajina, tým väčší problém s alkoholom,“ dodal. Ako doplnil...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 21:04