StoryEditor

ORL lekári deti ošetrovať nechcú, chýbajú pediatri

06.07.2016, 00:00
Autor:
zdnzdn
Odborníci žiadajú návrat zrušenej špecializácie ORL pediater.

Zrušená samostatná špecializácia detský otorinolaryngológ začína chýbať čoraz viac. Lekári s touto špecializáciou začínajú odchádzať do dôchodku a ORL lekári pre dospelých nechcú prijímať detských pacientov.

Takáto situácia je momentálne aj v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Rodičia po odchode MUDr. Marty Hupkovej do dôchodku nevedia nájsť pre svoje deti nového ORL lekára. „Všade nás odmietajú s tým, že majú plno. Dcéry pritom majú chronické problémy, potrebujú pravidelne navštevovať lekára. Nakoniec vždy skončíme na pohotovosti, tam nás vyšetriť musia. Ale to predsa nie je riešenie,“ povedal nám otec detí, pacientov M. Hupkovej.

Rozhodlo ministerstvo

Ako uviedla hovorkyňa Bratislavského kraja Mgr. Lucia Forman Habancová, v súčasnosti neexistuje samostatná špecializácia detský otorinolaryngológ, ktorá existovala len do roku 2004.

„Podľa našich informácií zrušenie špecializácie pediatrická otorinolaryngológia inicializoval samotný hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre odbor ORL. V súčasnosti by mal každý ORL lekár poskytovať zdravotnú starostlivosť detským aj dospelým pacientom,“ uviedla.

Keďže pri lekároch – špecialistoch neexistuje tzv. rajonizácia, ale platí slobodná voľba poskytovateľa, odporúča pacientom obrátiť sa na príslušnú zdravotnú poisťovňu, ktorá je povinná zabezpečovať pre poistencov zdravotnú starostlivosť a na základe žiadosti poistenca poskytnúť informáciu, s ktorými inými zdravotníckym...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 23:08