StoryEditor

Slovensko má nelichotivé postavenie v miere liečiteľnej úmrtnosti

Efektivita preventívnych programov nádorových ochorení je dlhodobo ohrozovaná najmä nízkou akceptáciou v dospelej populácii.

Investovanie do programov prevencie a podpory zdravia šetrí budúce výdavky na zdravotnú starostlivosť a prináša najúčinnejšiu možnosť riešenia odvrátiteľných úmrtí.

Preventívnymi opatreniami sa snažíme znížiť výskyt alebo významne zvýšiť odhaľovanie ochorení v skorom štádiu a následne efektívnou liečbou je možné zachrániť tisíce zbytočných úmrtí.

Odvrátiteľné úmrtia sa delia na dve kategórie: preventabilné úmrtia a liečiteľné úmrtia. Okrem veľmi aktuálnych investícií do prevencie prenosných ochorení počas pandémie COVID-19 dôležité sú investície do prevencie neprenosných ochorení, ako sú ochorenia kardiovaskulárneho systému, nádorové ochorenia, chronické choroby dýchacích ciest a diabetes mellitus.

Medzinárodné porovnanie

Tieto ochorenia sú dlhodobo hlavnými príčinami zdravotného postihnutia a predčasného úmrtia, čo má za následok značné sociálne a ekonomické náklady. Slovensko má v medzinárodnom porovnaní nelichotivé postavenie v miere liečiteľnej úmrtnost...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-06-20 06:00:00 - Feat.: - Title: Práve teraz: Aktuálna správa pacienta o stave zdravotníctva na Slovensku. Je to zlé. Posledná výzva zodpovedným
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 09:01