StoryEditor

Na reformu nemocníc nemôže doplatiť záchranná služba

18.10.2021, 14:10
S pripomienkami na tému záchraniek sa ministerstvo vyrovnalo pomerne laxne.

Uplynulé týždne v odbornej aj laickej verejnosti vzbudzuje vášne (okrem ne/prípravy na tretiu vlnu pandémie) reforma nemocníc.

To, čo sa v minulosti nazývalo stratifikáciou, je dnes optimalizáciou siete nemocníc (OSN), no cieľ je stále rovnaký – určiť sieť nemocníc, ktoré budú vykonávať dostatočne kvalitne a v dostatočnom rozsahu určitý typ zdravotnej starostlivosti.

A transformovať tie nemocnice, ktoré na to „dostatočne“ nemajú infraštruktúru, personál ani zákazníkov. Takto to poňal aj Plán obnovy a odolnosti SR, ktorý nám schválila Európska komisia a ktorý umožní investovať okrem iného práve do infraštruktúry.

Pred tromi týždňami sa skončilo medzirezortné pripomienkové konanie k legislatíve, ktorá má reformu nemocníc vykonať a naplniť. Prišlo takmer tisícdvesto pripomienok, niektoré pomerne bizarné, no niektoré skutočne stoja za prečítanie.

Ak obídeme tie prvé, tak viacero pripomienkujúcich sa predkladateľa (ministerstva zdravotníctva) oprávnene pýta, ako chce rezort optimalizovať nemocnice bez zmeny v záchrannej zdravotnej službe, resp. ako táto zmena bude vyzerať.

Medzičasom je už medzirezortné pripomienkovanie aj vyhodnotené, no ministerstvo sa s pripomienkami na tému záchraniek vyrovnalo pomerne laxne – s konštatovaním, že to je vlastne iná reforma, ktorá bude a príde postupne.

Dojazd ambulancií

S reformou záchrannej služby teda rezort zdravotníctva počíta a počíta s ňou aj schválený plán obnovy. Oprávnene. Záchranná zdravotná služba v našej krajine ročne vykoná do 600-tisíc zásahov. Niečo viac ako polovica pacientov je z týchto zásahov prevezená do nemocníc, čo v číslach znamená, že 300-tisíc sanitiek (ambulancií ZZS) smeruje približne do 70 nemocníc na celom Slovensku.

Čo sa však stane, ak zo 70 nemocníc zostane len polovica akútnych (podľa dosiaľ medializovaných informácií)? Tristotisíc sanitiek pôjde do každej druhej nemocnice. Čo to spraví s dostupnosťou záchrannej zdravotnej služby? Bez dodatočných opatrení sa jednoducho predĺži čas dojazdu ZZS do nemocnice. Čo je však horšie, predĺži sa čas dojazdu k pacientovi v ohrození života a zdravia v teréne.

Ak je predsa sanitka na...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 06:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľka Lapuníková: OSN nie je liekom na nedostatok personálu 02 - Modified: 2023-11-23 13:18:01 - Feat.: - Title: Bližšie k reforme záchraniek. Ministerstvo dostalo analýzu od Žilinskej univerzity 03 - Modified: 2023-11-23 09:00:31 - Feat.: - Title: Optimalizácia siete nemocníc by sa mala posunúť, navrhuje ANS 04 - Modified: 2023-05-24 13:43:12 - Feat.: - Title: S urgentom v Malackách sa od budúceho roka nepočítalo, potvrdilo ministerstvo zdravotníctva 05 - Modified: 2023-05-16 06:22:04 - Feat.: - Title: DRG systém od budúceho roka či pokračovanie projektov z plánu obnovy, aj toto plánuje Michal Palkovič
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/analyzy, menuAlias = analyzy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:22