Nemocnica AGEL Zvolen otvorila pôrodnicu novej generácieAGEL
StoryEditor

Nemocnica AGEL Zvolen otvorila pôrodnicu novej generácie so štyrmi pôrodnými izbami

28.03.2024, 00:00

Rozsiahla rekonštrukcia stála 2,2 milióna eur a realizovala sa v troch etapách.

Rok v znamení rozsiahlej rekonštrukcie, 2,2 milióna preinvestovaných eur a hodiny mimoriadneho nasadenia mnohých odborníkov. Aj to stojí za pôrodnicou novej generácie, ktorú minulý týždeň oficiálne otvorila Nemocnica AGEL Zvolen. Rodičkám ponúka 4 nové samostatné pôrodné izby, ktoré nahradili klasické pôrodné sály. Poskytuje im tak pocit komfortu, bezpečia a intimity, s možnosťou neustálej prítomnosti sprevádzajúcej osoby.

Súkromie aj moderné pomôcky

Štyri samostatné pôrodné izby sú vybavené tak, aby poskytovali dostatok súkromia, no zároveň umožnili personálu monitorovať priebeh pôrodu s ohľadom na maximálne bezpečie rodičky i novorodenca. Matkám sú na pôrodných izbách plne k dispozícii moderné pomôcky pre relaxáciu a úľavu od pôrodných bolestí, medzi ktoré patria špeciálne fitlopty, rebozo šatky, bylinná náparka či aromaterapia. Samozrejmosťou je aj samostatná sprcha pre vyhľadávanú hydroterapiu. Pôrodnica taktiež garantuje možnosť prítomnosti partnera alebo inej sprevádzajúcej osoby počas celého pôrodu a umožňuje aj bonding, teda skin-to-skin kontakt matky a novorodeniatka počas prvých dvoch hodín bezprostredne po pôrode. Prvé ošetrenie novorodenca, ak to jeho zdravotný stav dovoľuje, prebieha priamo v pôrodnej izbe, nedochádza tak k prerušeniu kontaktu medzi matkou a bábätkom, čo má pre oboch pozitívny psychologický vplyv. Po pôrode môžu rodičky zadarmo využiť služby laktačnej poradkyne či ponuku snack baru na doplnenie energie.

„Spoločnosť AGEL chce byť lídrom aj v oblasti gynekologicko-pôrodníckej starostlivosti. Nevyhnutné je preto modernizovať, inovovať materiálno-technické vybavenie, prinášať nové trendy a v snahe aplikovať ich do bežnej praxe neustále vzdelávať náš zdravotnícky personál. Vo Zvolene bola a je snaha posúvať sa v každej zo spomenutých oblastí. Oceňujem prácu všetkých zainteresovaných strán, výsledkom ktorej je táto výkladná skriňa pôrodníctva v rámci našej siete. Verím, že sa stane prvou voľbou budúcich mamičiek pri rozhodovaní sa, kde privedú na svet svoje dieťatko,“ hovorí predseda predstavenstva AGEL a AGEL SK Ing. Michal Pišoja, MPH, LL.M..

Najvyšší počet pôrodov v kraji

Zvolenská pôrodnica je už dnes v regióne značne vyhľadávaná, a to nielen kvôli materiálnemu vybaveniu, ale najmä vďaka kvalite poskytovanej pôrodnej starostlivosti. Vlani dosiahla najvyšší počet pôrodov v celom Banskobystrickom samosprávnom kraji. „Morálne aj fyzicky opotrebované priestory pôrodníc sa významným spôsobom podieľajú na traumatizovaní žien pri pôrodoch. Strata súkromia a intimity v spojení s pôrodnými bolesťami a strachom o dieťa sú priam ideálnou kombináciou na rozvoj post­traumatickej stresovej poruchy rodičiek. Preto sa veľmi sa teším, že nové, zrekonštruované priestory našej pôrodnice plne rešpektujú princípy moderného pôrodníctva, medzi ktoré rozhodne patrí pocit bezpečia, zabezpečenie súkromia a intimity ženy počas pôrodu a tiež maximálny možný kontakt novorodenca s matkou po pôrode. Nevyhnutnosťou je dostupnosť medicínskych technológií potrebných na riešenie akútnych stavov,“ vyjadril sa primár gynekologicko-pôrodného oddelenia MUDr. Andrej Jenčo.

Pôrod je výnimočnou životnou udalosťou, ktorá sa spája s obavami i veľkými očakávaniami, a to si vyžaduje individuálny a mimoriadne citlivý prístup. Je preto nevyhnutné, aby sa budúce matky v tejto životnej situácii stretli s aktívnym prístupom zo strany poskytovateľa, ktorý dokáže naplniť ich potreby. Túto iniciatívu podporuje aj ministerstvo zdravotníctva. Aj vďaka nemu sa myšlienka modernej pôrodnice jednoduchšie pretavila do reality. „Investícia do zdravia a komfortu mamičiek a novorodencov je neoceniteľná. Som veľmi rada, že pôrodnica v súlade s najmodernejšími štandardmi podporuje čo najväčší kontakt novorodenca s matkou po pôrode. Zrekonštruované priestory a jej materiálno-technické vybavenie zároveň ponúkajú aj zdravotníckemu personálu príležitosť pracovať podľa najnovších trendov v pôrodníctve. Súčasne je to motivácia zostať pracovať v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková, ktorá sa zúčastnila na slávnostnom otvorení zrekonštruovaných priestorov.

Pôrodnosť klesá

Pôrodnosť na Slovensku i v Čechách kontinuálne klesá a nároky rodičiek sa zvyšujú. Sú pritom ochotné cestovať za pôrodom hocikam, kde ich predstavy naplnia. „To vytvára prirodzený tlak na zdravotnícke zariadenia, aby zvyšovali kvalitu poskytovanej starostlivosti a komfort svojich zariadení. Z toho dôvodu sú dnes, okrem prístupu zdravotníkov, moderné, útulné a pocit bezpečia vyvolávajúce priestory nevyhnutnosťou,“ vysvetľuje riaditeľka zvolenskej nemocnice Ing. Ľudmila Veselá, MBA, prečo sa rozhodli pre tak rozsiahlu rekonštrukciu.

image
AGEL

Novú pôrodnicu si významne pochvaľujú aj rodičky. „Ak by som mala zhodnotiť, čo priniesla rekonštrukcia pôrodnice, určite by som vyzdvihla nielen nadštandardne vybavené pôrodné izby, ale najmä to, aký pocit to v rodičke vzbudzuje – človek sa cíti ako doma, nie ako v nemocnici. A aj to vo veľkej miere vplýva na priebeh pôrodu. Ak sa žena cíti uvoľnene a bezpečne, môže sa sústrediť len na pôrod, nič ju neruší, z ničoho nemusí mať strach,“ hovorí spokojná mamička Veronika, ktorá vo zvolenskej pôrodnici rodila už tretíkrát.

Rekonštrukcia v troch etapách

Projekt rekonštrukcie zvolenskej pôrodnice bol rozdelený do troch etáp. „V prvej etape sme rekonštruovali lôžkovú jednotku gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a oddelenie neonatológie, v druhej zázemie pre personál a tretiu etapu – novú pôrodnicu – na chvíľu oddialila pandémia COVID-19,“ približuje Vladimír Čaňo, vedúci technicko-prevádzkového úseku Nemocnice AGEL Zvolen. Tretia etapa sa preto začala až na prelome marca a apríla minulého roku, pričom bolo potrebné vybudovať dočasnú pôrodnicu.

Novou pôrodnicou sa investičné plány zvolenskej nemocnice nekončia. Bezprostredne po ukončení rekonštrukcie pôrodnice sa nemocnica púšťa do najväčšieho projektu vo svojej histórii. „Pozostáva z výstavby nového pavilónu chirurgických disciplín, vybudovania dvoch nových operačných sál, neonatologickej JIS, chirurgickej JIS a rekonštrukcie súčasnej chirurgie. Ak by sme chceli ostať v téme pôrodov, nový pavilón prinesie pôrodnici lôžkovú jednotku tvorenú rodinnými izbami. Tieto umožnia rodinným príslušníkom stráviť s rodičkou celú dobu pobytu v našej nemocnici,“ uzavrela riaditeľka Ing. Ľudmila Veselá, MBA.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
05. apríl 2024 06:45