TASR
StoryEditor

Žilinská župa upozorňuje na nedostatok ambulantných lekárov

25.04.2024, 00:00
Autor:
TASRTASR

Hrozí zhoršovanie prístupu pacientov k zdravotnej starostlivosti

Súčasný stav v sieti poskytovateľov špecializovanej ambulantnej starostlivosti v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) je kritický. Upozornila na to hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Zdôraznila, že na súčasne prevádzkované špecializované ambulancie je vyvíjaný veľký tlak, ktorý v mnohých prípadoch presahuje únosné pracovné zaťaženie lekárov. „Zároveň neustále rastie priemerný vek lekárov špecialistov,“ povedala.

Do stabilizačných programov investovali milión

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová uviedla, že riešením problému nedostatku lekárov sa kraj intenzívne a dlhodobo zaoberá. Povedala, že sa snažia motivovať a finančne podporiť mladých lekárov programom na stabilizáciu lekárov v Žilinskom kraji. Dodala, že od roku 2018 do stabilizačných programov investovali 1,2 milióna eur.

Rovnako tak podľa krajskej predsedníčky intenzívne rokujú so všetkými nemocnicami o výchove špecialistov. Tie sú jediným subjektom, ktorý môže vzdelať lekára v špecializovanej činnosti na odborných oddeleniach. „Opakovane upozorňujeme ministerstvo zdravotníctva na potrebu legislatívnych zmien a rovnako zdravotné poisťovne. Ich prio­ritou by malo byť zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov a majú možnosť nastavenia motivačných programov prostredníctvom platieb za výkony z vybraného zdravotného poistenia,“ objasnila Jurinová.

image

Naše zdravotníctvo očami žúp (2. časť): Niektoré kompetencie treba upraviť

Nedostatok špecializovaných ambulancií podľa župy nie je možné vyriešiť bez zásadných legislatívnych zmien zo strany štátu. Tiež bez zmeny financovania zo strany zdravotných poisťovní a rozšírenia kompetencií pre samosprávne kraje pri tvorbe ambulantnej siete. „Podporné pro­gramy zo strany ŽSK pomáhajú stabilizovať sieť zdravotnej starostlivosti, ale nedokážu zabezpečiť dostatok absolventov v príslušných špecializovaných lekárskych odboroch,“ zhodnotila hovorkyňa.

Audit personálnych normatívov

Z komunikačného odboru rezortu zdravotníctva v reakcii ubezpečili, že pripravujú audit plnenia personálnych normatívov v ambulantných a ústavných zdravotníckych zariadeniach. Na základe toho má ministerstvo v pláne upravovať kompetencie jednotlivých zdravotníckych povolaní. „Rezort už upravoval kompetencie vybraných zdravotníckych pracovníkov, konkrétne praktickú sestru - asistenta. Pokračujú práce na úprave kompetencií sestry a pôrodnej asistentky a následne aj ostatných zdravotníckych pracovníkov. Naším cieľom je udržať absolventov a zastaviť odchod skúsených zdravotníkov zo systému,“ informovali z komunikačného odboru.

Ďalej dodali, že pripravujú definíciu novej verejnej minimálnej siete poskytovateľov špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Zadefinujú tak, kde, koľko a ktorých špecialistov je potrebných na zabezpečenie kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti. Zároveň deklarovali, že umožnia lekárom špecialistom získať podporu na vznik nových ambulancií v nedostatkových regiónoch a modernizáciu prístrojového vybavenia už existujúcich ambulancií vybraných odborností. Ďalšou z priorít je aj zavedenie nového katalógu zdravotných výkonov pre ambulantný sektor. Pripomenuli, že jedným z nástrojov riešenia nedostatku lekárov je aj rezidentské štúdium.

(tasr)

01 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach 02 - Modified: 2024-04-15 14:55:47 - Feat.: - Title: Kríza, aká tu ešte nebola. Ambulancie sa zmeny vo vyhláške nedočkali, poplatky sú stále v hre 03 - Modified: 2024-04-02 12:45:45 - Feat.: - Title: SLK: Nedofinancovanie môže viesť ku kolapsu mnohých ambulancií 04 - Modified: 2024-03-22 08:11:48 - Feat.: - Title: Analýza: Ambulantní lekári zarobili mesačne cca 4 836 eur 05 - Modified: 2024-02-19 10:29:18 - Feat.: - Title: Ohrozené ambulancie. SLK poukazuje na finančnú disproporciu a navrhuje kde šetriť
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 10:14