MUDr. Marián Šóth - prezident Asociácie súkromných lekárov SR - ASL SRPeter Mayer
StoryEditor

ASL: Ak sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, zavedú sa poplatky. Ministerstvo reaguje

26.02.2024, 15:09
Autor:
TASRTASR

Asociácia súkromných lekárov vyjadrila po rokovaní na ministerstve nespokojnosť.

V prípade, že sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, pristúpi sa od apríla k plošnému zavedeniu poplatkov. Upozornila na to Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR. Poukázala pritom na vyhlášku k prerozdeleniu peňazí pre zdravotníctvo, ktorá podľa nej prináša nedostatočné financovanie ambulantného sektora.

image

Tabuľka: Ministerstvo zverejnilo plán prerozdelenia financií v zdravotníctve

"Je obrovským sklamaním, že štát hodil ambulantný sektor cez palubu. V tejto situácii preto opäť zdôrazňujeme, že na postoj štátu k ambulantnému sektoru doplatia predovšetkým pacienti. Pokiaľ ambulantný sektor a tiež diagnostické pracoviská (SVLZ) nebudú mať garantovaný rovnaký medziročný nárast ako ústavné zariadenia, ambulantní lekári pristúpia k plošnému zavedeniu poplatkov od apríla 2024," poznamenala na sociálnej sieti.

Asociácia zároveň skonštatovala, že piatkové (23. 2.) rokovanie k vyhláške potvrdilo, že ambulantný sektor nemá v tomto roku garantované žiadne zvýšenie zdrojov. "Medziročný nárast je v záporných číslach, takže zaznamenávame medziročný pokles. To, že sa nárast spomína v dôvodovej správe, nie je právne záväzné," uzavrela.

Reakcia ministerstva

Štát v žiadnom prípade nehodil ambulantný sektor cez palubu. Deklarovalo to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii na kritiku pre financovanie ambulantného sektora. Pripomenulo, že vyhláška k prerozdeleniu peňazí pre zdravotníctvo je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Je preto podľa neho predčasné komentovať jednotlivé časti.

"Podľa úspešnosti plnenia úsporných opatrení bude možné priniesť dodatočné zdroje aj do ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Pôjde o 100 miliónov eur. V druhom polroku 2024 je ambíciou MZ SR implementovať nový katalóg ambulantných zdravotných výkonov, a tak dofinancovať vybrané špecializácie v ambulantnej zdravotnej starostlivosti s cieľom zvýšenia dostupnosti starostlivosti a skrátenia čakacích dôb," priblížili z komunikačného oddelenia ministerstva s tým, že implementácia sa viaže na úspešnosť úsporných opatrení.

Rezort zároveň ozrejmil, že pri určovaní súm pre jednotlivé typy zdravotnej starostlivosti zohľadňoval infláciu, nárast miezd v celom sektore, starnutie, energie aj zvýšenie chorobnosti. "Minimálne sumy v návrhu vyhlášky boli stanovené tak, že sa sumy pre jednotlivé typy zdravotnej starostlivosti znížili o päť percent a o úsporné opatrenia preto, aby zdravotné poisťovne vedeli zvyšnú sumu minúť podľa svojho vlastného poistného kmeňa," uzavrel.

01 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: V nemocnici Levice začínajú s rozsiahlou rekonštrukciou 02 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Nemocnica AGEL Zvolen začína realizovať pre pacientov i lekárov rozvojový projekt 03 - Modified: 2024-05-03 08:50:51 - Feat.: - Title: Máme plán ako zlepšiť prístup pacientov k zdravotnej starostlivosti, tvrdia odborníci z NÚSCH 04 - Modified: 2024-04-30 08:52:12 - Feat.: - Title: Opozícia chce odvolávať Dolinkovú aj za Rázsochy 05 - Modified: 2024-04-30 09:00:36 - Feat.: - Title: MEDIXBANK otvára nové perspektívy pre biomedicínsky výskum na Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
09. máj 2024 09:20