StoryEditor

Manželovi darovala obličku, dojala i primárku

15.07.2022, 07:00
Autor:
redred

Oblička, ktorá ostane darcovi, zväčší svoju veľkosť a kapacitu natoľko, že si plnohodnotne poradí s „čistením“ organizmu po celý zvyšok života. Darcovstvo medzi manželmi je najčastejšie.

Ladislav Lukáč podstúpil dialýzu 81 razy, potom ho znepokojili nepriaznivé výsledky vyšetrení. Plný neistoty a strachu oznámil manželke, že potrebuje obličku.

Tá ani chvíľu neváhala a darovaním obličky svojmu manželovi zachránila život.

Informovala o tom hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach Monika Krišková, kde sa transplantácia obličky uskutočnila.

Výnimočný pár

„Manželia Lukáčovci sú výnimočný pár, tak ako sa zhodujú v názoroch a tvoria harmonický vzťah, zhodujú sa aj ich krvné skupiny a to bol jeden zo zásadných ukazovateľov, ktorý ich nasmeroval k ďalšej životnej etape, k transplantácii. Spolu sú 50 rokov a už ich nespája iba manželstvo,“ pokračovala v ich príbehu Monika Krišková.

Prezradila, že manželku pacienta Annu Lukáčovú viezli na operačnú sálu pozitívne naladenú.

Darkyňa musela podstúpiť sériu dôležitých vyšetrení, ktoré trvali asi tri mesiace.

„Páčilo sa mi stretnutie s psychológom. Vraj či manžel na mňa nevyvíjal nátlak, či mu chcem darovať obličku z vlastného presvedčenia. Možno mal na mysli domáce násilie,“ zasmiala sa Anna Lukáčová.

Doplnila, že ak by nemohla byť darkyňou ona, bola pripravená dcéra, ktorá má tiež rovnakú krvnú skupinu.

Prezradila, že niektorí ju od jej rozhodnutia odrádzali. „Ozvali sa aj kuvičie hlasy. Vraj manžel bude mať kvalitnejší život ako ja,“ opísala začiatky svojho jednoznačného rozhodnutia darkyňa.

image

UNLP Košice

manželia Lukáčoví

Žiadne obmedzenia

„Oblička, ktorá ostane darcovi, zväčší svoju veľkosť a kapacitu natoľko, že si plnohodnotne poradí s „čistením“ organizmu po celý zvyšok života. S transplantáciami obličiek sme začali pred vyše 15 rokmi a ani jeden darca, ktorého sledujeme, nemá zásadný problém s fungovaním obličky. A to ich kontrolujeme celkom prísne,” vysvetlila primárka Transplantačného oddelenia košickej univerzitnej nemocnice MUDr. Tatiana Baltesová, PhD.

„Nemám žiadne obmedzenia, môžem si dopriať pivo aj športovať,“ uviedla manželka.

Podľa Tatiany Baltesovej, je darcovstvo medzi manželmi najčastejšie. Vo väčšine prípadov daruje obličku manželka manželovi.

„S Lukáčovcami bola ideálna spolupráca. Anna je veľmi optimistická, a tak ako silu v tej obličke darovala svojmu manželovi, aj nám lekárom uľahčovala vyšetrenia a darovala nám možno viac pozitívnej sily ako my jej. Ďakujeme za to, nedeje sa to každý deň,“ zhrnula primárka.

Darovanie obličky za života inému sa považuje za najvyšší prejav šľachetnosti a ľudskosti. V takmer 90 percentách prípadov ide totiž o transplantácie obličiek od mŕtvych darcov.

Tým, ktorí ešte stále váhajú, Anna Lukáčová odkazuje: „Nerozmýšľajte dlho, čas hrá proti vám, pomôžte svojmu blízkemu. Videla som dosť pacientov i detí, ktorí čakajú na „svoju“ obličku, trikrát týždenne po päť hodín podstupujú náročnú dialýzu a darcovia chýbajú. A hlavne, nenechajte sa odradiť okolím.“

Najaktívnejší

Podľa Moniky Kriškovej patrí Transplantačné centrum Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach medzi najaktívnejšie na Slovensku.

„45 až 50 transplantácií obličiek od mŕtvych darcov a 5 až 10 transplantácií od darcov živých, dokáže za rok zrealizovať transplantačný tím UNLP. Transplantácia obličky je typickým príkladom multidisciplinárnej spolupráce.

Do tohto procesu je zapojených viacero kvalifikovaných ľudí z odboru anestéziológie, chirurgie, urológie, nefrológie, imunológie, hematológie, mikrobiológie a mnohých ďalších. Nemožno nevyzdvihnúť spoluprácu personálu operačných sál, kde sa odber orgánov a ich následná transplantácia vykonáva a ošetrovateľskú starostlivosť o pacientov po transplantácii,“ objasnila Monika Krišková.

Na Slovensku aktuálne čaká na obličku 261 pacientov, z toho 102 v regióne košického transplantačného centra.

„V UNLP sme úspešne rozvinuli program laparoskopických odberov obličiek od živých darcov, tzv. HARS (hand assisted retroperitoneoscopic) nefrektómia. Za ostatných sedem rokov sa nám touto metódou podarilo úspešne zrealizovať 46 odberov obličiek,“ uzavrel riaditeľ UNLP Košice MUDr. Ľuboslav Beňa, PhD., MPH, CETC, ktorý je zároveň prezidentom Slovenskej transplantologickej spoločnosti.

01 - Modified: 2022-07-11 17:04:43 - Feat.: 0 - Title: Budeme transplantovať orgány zo zvieraťa? Zvažuje sa povolenie prvých klinických skúšok 02 - Modified: 2022-06-10 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svetová novinka: Lekári úspešne transplantovali ľudskú pečeň ošetrenú v prístroji 03 - Modified: 2022-06-07 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Napriek pandémii zachránili transplantačné centrá u nás viac ako stovku pacientov 04 - Modified: 2022-06-02 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový riaditeľ univerzitnej nemocnice v Košiciach: Projekt modernej nemocnice je už pripravený
01 - Modified: 2024-05-13 06:53:09 - Feat.: - Title: Zomrel prvý príjemca geneticky upravenej prasacej obličky 02 - Modified: 2024-03-26 12:49:49 - Feat.: - Title: Prvý človek dostal v Bostone geneticky modifikovanú prasaciu obličku 03 - Modified: 2023-12-08 08:31:44 - Feat.: - Title: UNB otvorila kliniku nefrológie a transplantácií obličiek 04 - Modified: 2023-10-09 05:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku vlani transplantovali obličky viac ako stovke pacientom 05 - Modified: 2023-01-25 10:52:57 - Feat.: - Title: Unikátny zákrok: V Bratislave transplantovali obličku od darcu s nekompatibilnou krvnou skupinou
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. máj 2024 15:57