StoryEditor

Riaditeľ IT z Dôvery: eRecept sme pripravili a spustili za pol roka, zbavili sme sa miliónov papierov

09.05.2024, 09:21

Pred desiatimi rokmi, v apríli 2014, existoval elektronický predpis iba ako náčrt na tabuli.

Pred desiatimi rokmi, v apríli 2014, existoval elektronický predpis iba ako náčrt na tabuli v jednej zo zasadačiek súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera. Vymeniť papierový recept za neviditeľný elektronický sa jej podarilo za pol roka. Od poisťovne ho prevzal štát a dnes ho využívajú všetky zdravotné poisťovne a pacienti po celom Slovensku. Len minulý rok bolo vydaných viac ako 70 miliónov eReceptov. Jedným z autorov tejto elektronickej funkcie je Mgr. Ján Tomášik, ktorý je zároveň aj riaditeľom úseku IT zdravotnej poisťovne Dôvera.

Vy ste jedným z tvorcov eReceptu. Ako vznikol tento nápad? Ako dlho ste ho pripravovali, koľko trval vývoj tejto funkcionality?

Nápad vznikol na prelome rokov 2013 a 2014. Ale taká tá hlavná myšlienka, ako by to celé mohlo fungovať, vznikla na začiatku roku 2014. Idea bola, že sme sa chceli zbaviť papierových predpisov. Od lekára sa recepty cez pacienta dostali do lekárne, ktorá ich musela skladovať a následne doručiť do zdravotnej poisťovne. Išlo o milióny papierových predpisov ročne. Recepty sa skladovali v krabiciach. Rozmýšľali sme, ako sa zbaviť toho množstva papiera. A druhá vec bola, ako zdigitalizovať proces, ktorý je relatívne jednoduchý a priamočiary. Naším cieľom bolo urobiť to tak, aby sme pomohli aj pacientom, aj lekárom, lekárňam, a teda aj poisťovni.

Ako dlho trval vývoj aplikácie?

Prípravná fáza trvala približne dva-tri mesiace. eRecept poisťovňa nemohla urobiť sama. Bolo nevyhnutné do prípravy zapojiť aj dodávateľov softvéru pre ambulantných lekárov, aj lekárne a ich dodávateľov softvéru. Najprv sme museli komunikovať s nimi, aby získali predstavu o tom, čo chceme urobiť, ako to chceme urobiť.

V tom čase navyše vládla veľká nedôvera voči elektronizácii. Štátny eHealth, dnešné eZdravie, bolo v statickej fáze. A aj keď bol naplánovaný projekt a aj bežal, nikto zatiaľ nevidel konkrétne výsledky. Keď prebehla naša komunikácia so zainteresovanými stranami, samotný vývoj trval zhruba štyri mesiace. Samozrejme, bola to prvá verzia, s ktorou sme prichádzali do produkčného prostredia. Začali sme v apríli 2014 a prvý elektronický recept bol predpísaný v októbri 2014. Celá aktivita trvala približne pol roka. Ďalšie roky 2015 a 2016 sa eRecept dolaďoval, stále prebiehala komunikácia s lekárňami a aj s lekármi.

Prvý eRecept bol vraj predpísaný v Humennom.

Áno, to je pravda. Úplne prvý recept novým spôsobom predpísal 8. októbra 2014 pneumológ z Humenného pre svojho astmatického pacienta. Vždy je niekto prvý.

Koľko rôznych softvérov bolo v ambulanciách?

Dodávateľov softvérov na Slovensku je viac ako sedemdesiat. Ale takých tých dominantných ambulantných systémov je asi päť. Potrebovali sme sa dohodnúť s piatimi partnermi, ako to urobiť. Každý má nejaký systém, nazvem to, v určitej evolučnej fáze. Pre niekoho to bolo ľahšie, pre iného ťažšie. Z tých lekárenských softvérov boli dominantné asi tri. Celkovo bolo na úvod treba osloviť a prepojiť 10 - 12 dodávateľských firiem. Bolo to náročné.

Kedy ste potom eRecept ponúkli štátu?

Na konci roku 2016 štát robil revíziu pripravenosti eHealthu na spustenie. Zistilo sa, že nie všetky funkcionality sú pripravené na živú prevádzku. Projekt sa prehodnotil a vtedy vznikol návrh, ako by sa dalo riešenie, ktoré už bolo na trhu od Dôvery, zintegrovať so štátnym eHealthom tak, aby celé riešenie elektronického predpisovania fungovalo. V tom čase bol ministrom zdravotníctva Tomáš Drucker a štát mal jeden vážny deadline. Ministerstvo a jeho podriadené organizácie v tom čase spolupracovali veľmi dobre a mali jeden spoločný cieľ. Od 1.1. 2018 už mal byť systém naštartovaný kvôli tomu, že bol financovaný z európskych fondov.

Všetky zúčastnené strany spoločne doladili komunikáciu a spôsoby prepojenia. Lekári postupne zistili, že to funguje. Bolo to veľmi hektické, ale verím, že úspešné.

image

Prestarnutí lekári, regionálne rozdiely. Kto všetko pracuje v našom zdravotníctve?

Spomínali ste, že lekári aj lekárnici boli skeptickí voči elektronizácii. Ako s nimi vtedy prebiehala komunikácia?

Rezistencia voči zmene v tomto sektore je obrovská. Elektronizácia vždy bola vnímaná s veľkými obavami. Ako to pôjde, čo budeme robiť a aj pacienti sa báli, že keď nebudú mať papierový recept, či dostanú lieky.

Boli lekári, ktorí to veľmi kritizovali. Niektorí jednotlivci vyslovene protestovali proti tomu, brali to ako nezmysel. Na druhej strane zas boli lekári, ktorí pochopili význam, a naozaj veľmi tomu pomohli. Spomeniem pani doktorku Janu Bendovú, doktora Petra Marka, doktorky Šimkovú a Macháčovú. Pomohli aj nemocnice a špecializované ústavy. Veľa sme testovali vo VÚSCH. Chápali to tak, že poďme si povedať, čo je zlé a poďme to opraviť. Ich spätná väzba a pomoc bola veľmi dôležitá.

Chodili sme funkcionality lekárom vysvetľovať na všetky lekárske konferencie a kongresy, ktoré sa vtedy konali. Neustále sme postup vysvetľovali a opakovali.

Kde sa to zlomilo?

Lekári postupne začali vnímať, že systém funguje. Všeobecní lekári, ktorých som už spomínal, dokázali predpísať digitálny recept, pacient si vedel lieky v lekárni vybrať bez papierového receptu. Odrazu zistili, že nejde o niečo, čo nefunguje.

Veľmi pomohlo, keď Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) v apríli 2018 spustilo online štatistiku. Tá ukázala, že recepty naozaj pribúdajú, že to nie je len nejaké sci-fi. Bol to veľký prielom vo vnímaní. Čísla a úspory sú tam viditeľné dodnes. Je to možno jedna z mála online štatistík, kde vidno prakticky aktualizáciu takmer v reálnom čase. V digitalizácii slovenského zdravotníctva a nejakej merateľnosti procesuje naozaj asi najďalej z toho, čo je dnes na trhu.

Koľko stál celý ten proces vývoja a koľko vám zaplatil štát za poskytnutie tohto modulu?

Štátu to bolo odovzdané bez­odplatne a Dôvera do toho investovala úplne v prvej fáze rádovo 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 58% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-09 07:39:13 - Feat.: - Title: Súkromné zdravotné poisťovne si vyplatili dividendy vyše 24 miliónov eur 02 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: V nemocnici Levice začínajú s rozsiahlou rekonštrukciou 03 - Modified: 2024-05-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Nemocnica AGEL Zvolen začína realizovať pre pacientov i lekárov rozvojový projekt 04 - Modified: 2024-05-03 08:50:51 - Feat.: - Title: Máme plán ako zlepšiť prístup pacientov k zdravotnej starostlivosti, tvrdia odborníci z NÚSCH 05 - Modified: 2024-04-30 08:52:12 - Feat.: - Title: Opozícia chce odvolávať Dolinkovú aj za Rázsochy
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
14. máj 2024 19:14