StoryEditor

Rozhovor: Vysoké percento epileptických záchvatov zostáva bez objasnenej príčiny

10.04.2024, 12:33
Autor:
redred

Rozhovor s MUDr. Ladislavom Gurčíkom, PhD., primárom neurologického oddelenia v nemocnici v Levoči.

Rozhovor s MUDr. Ladislavom Gurčíkom, PhD., primárom neurologického oddelenia v nemocnici v Levoči. Rozprávali sme sa o okolnostiach vzniku, prejavoch a liečbe epilepsie.

U koho sa epilepsia vyskytuje?

Výskyt alebo prevalencia epilepsie v populácii sa udáva približne 0,5 – 1 %. Najvyšší výskyt epilepsie je v detskom veku, kedy ide prevažne o generalizované epileptické záchvaty, a potom v dospelosti, po sedemdesiatke, kedy prevládajú záchvaty generované patologickými ložiskami v mozgu. Epileptické záchvaty vznikajú zvyčajne v oblasti mozgu, ktorá sa nazýva epileptogénna zóna alebo zóna začiatku záchvatu. Ide o zónu so zvýšenou dráždivosťou, ktorá pôsobí ako syn­chronizátor mozgových rytmov. Výsledkom je škodlivá hypersynchronizácia, ktorá sa môže v priebehu ochorenia šíriť do ďalších oblastí mozgu. To spôsobuje komplikovaný proces sprevádzaný tvorbou nových nervových buniek s nejasným významom a pro­gramovanou smrťou iných, hlavne v oblasti zodpovednej za tvorbu pamäťových stôp a priestorovej orientácie, nazývanej hipokampus.

Čo je príčinou vzniku ochorenia?

Príčina epileps...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-27 08:14:36 - Feat.: - Title: Generálny riaditeľ spoločnosti Neuraxpharm: Zameriavame sa na inovatívne riešenia 02 - Modified: 2022-03-25 14:29:28 - Feat.: - Title: Každý dvadsiaty človek prekoná počas života aspoň jeden epileptický záchvat
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
10. apríl 2024 12:35