doc. MUDr. Marianna Vitková, PhD. - predsedníčka sekcie Sclerosis multiplex pri Slovenskej neurologickej spoločnosti.
StoryEditor

Rozhovor: Chceme, aby sa k vysokoefektívnej terapii sklerózy multiplex dostalo čo najviac pacientov

08.04.2024, 09:33
Autor:
redred

Rozhovor s doc. MUDr. Mariannou Vitkovou, PhD., predsedníčkou sekcie Sclerosis multiplex pri Slovenskej neurologickej spoločnosti.

Práve pri vysokoefektívnych liekoch na ochorenie sclerosis multiplex (SM) sú tieto podmienky pomerne prísne definované, preto ich v úvode choroby dostane len málo pacientov. Situácia sa aj v tejto oblasti zlepšuje, za posledné dva roky boli do praxe uvedené vysokoúčinné liečivá, ktoré vieme používať bez toho, aby pacient splnil prísne kritériá. Naším cieľom do budúcna je túto stratégiu naďalej rozširovať. Hovorí doc. MUDr. Marianna Vitková, PhD., predsedníčka sekcie Sclerosis multiplex pri Slovenskej neurologickej spoločnosti.

Čo spôsobuje sklerózu multiplex?

Sclerosis multiplex je chronické ochorenie centrálneho nervového systému, ktoré poškodzuje mozog a miechu pacienta. K poškodeniu týchto orgánov dochádza prostredníctvom autoimunitného zápalu, keď sa imunitný systém človeka z presne neobjasnených príčin začne správať patologicky a rozpoznávať niektoré antigény v centrálnom nervovom systéme ako signály nebezpečenstva a spustí voči nim zápalovú reakciu. Primárnym cieľom zápalu je myelín - substancia v mozgu, ktorá je potrebná na to, aby nervový vzruch prešiel cez danú nervovú dráhu dostatočne rýchlo a zabezpečil jej plnú funkciu. Keď je myelín poškodený, vedenie vzruchu sa spomaľuje alebo sa môže až úplne zablokovať a to sa potom - v závislosti od toho, ktorá konkrétna dráha bola poškodená, u pacienta prejaví rozvojom rôznych neurologických príznakov. Okrem toho pri tejto chorobe dochádza aj k predčasnému starnutiu mozgu a urýchlenej strate nervových buniek.

Prečo sa po slovensky ochoreniu hovorí roztrúsená skleróza?

Je to historický názov, ktorý pochádza z prvotného opisu choroby francúzskym lekárom. Roztrúsená znamená, že zápalové zmeny sú roztrúsené v rôznych častiach mozgu a miechy, čo sa potom v klinickom prejave odzrkadlí v tom, že má pacient rôznorodé príznaky.

Druhá časť názvu skleróza je odvodená od tvorby zápalových lézií, ktoré boli v minulosti popisované ako sklerotické plaky. Dnes už vieme, že je to demyelinizácia a že pri tejto chorobe existuje viac patologických procesov, ktoré poškodzujú tkanivá mozgu a miechy. Stále sa však tento historický názov choroby používa....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-13 17:11:14 - Feat.: - Title: Na Slovensku je dostupná najmodernejšia liečba sklerózy multiplex. Nemáme však presné dáta o jej kvalite 02 - Modified: 2022-12-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Ambulanciám pre liečbu sklerózy multiplex pomôže novinka. Výrazne odbremení sestry
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
15. apríl 2024 15:12