Zdravotnícke noviny

Aktuálne

Záujem podávať tatarák prejavili desiatky reštaurácií

17. júl 2017 - Záujem podávať tatársky biftek prejavili už desiatky reštaurácií po celom Slovensku
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zatiaľ eviduje 93 zariadení. Jeho legálny predaj reštauráciám od júna umožnila novela vyhlášky, dovtedy za to, že ho ľudom ponúkali, hrozili pokuty.
      
Reštaurácie, ktoré chcú tatarák podávať, majú oznamovaciu povinnosť.

"Prevádzkovateľ zariadenia verejného stravovania je povinný oznámiť to miestnemu príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v SR. Bez predmetného oznámenia „tatárske bifteky“ v reštauráciách nie je povolené podávať," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.
      
Regulatívam podlieha aj príprava pokrmu. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé. Biftek sa musí podávať hneď po jeho dohotovení.

Reštaurácie musia tiež v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii vzniknúť, a to formulkou: "Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou".
      
Novelou vyhlášky sa zmenili i podmienky a predaj steakov či metóda sous vide.
Sekcia: Aktuálne Autor: tasr
Skupiny: Lekári | Lekárnici | Sestry | Zdravotnícki pracovníci
Ohodnoťte článok:
Počet hlasov: 26