StoryEditor

Riaditeľ NOÚ: Liečbu vnímame ako umenie

04.03.2014, 23:00
Ako sa staráme u nás o onkologických pacientov? Sú iba číslami v štatistike? Majú prístup k najnovšej liečbe?

Aj o tom sme sa zhovárali s riaditeľom Národného onkologického ústavu (NOÚ) a primárom oddelenia ambulantnej chemoterapie MUDr. Jozefom Dolinským.

Podľa výsledkov prieskumu švédskej výskumnej organizácie sme sa umiestnili na 6. mieste v boji s rakovinou pankreasu. Čo hovoríte na tieto výsledky?

Samotného ma naozaj prekvapili. Do diagnostiky a liečby pankreasu u nás vstupuje viacero faktorov, predovšetkým však široko rozvetvená sieť odborných pracovísk od gastroenterológie, rádiológie, patológie, chirurgie až po klinickú a radiačnú onkológiu, ktoré medzi sebou navyše veľmi dobre spolupracujú.

Rozhodujúcu úlohu zohráva najmä chirurgická liečba, ktorá je na Slovensku centralizovaná a na slušnej úrovni. Jednotlivé pracoviská sú zároveň plošne rozložené tak, že pokrývajú celé územie Slovenska, takže k nim má prístup pacient aj z malej dedinky mimo veľkých miest.

Na Slovensku sú v liečbe karcinómu pankreasu dostupné všetky kľúčové lieky, táto dostupnosť však, vzhľadom na fakt, že efektívne preparáty chýbajú celosvetovo, zohráva len minimálnu úlohu.

Ako sme na tom so starostlivosťou o onkologických pacientov, s ich diagnostikou a liečbou?

Slovenská onkológia má veľmi dobrú tradíciu. Počas socializmu napríklad existovala sieť takzvaných rajónnych oddelení klinickej onkológie, ktoré zberali potrebné údaje, takže u nás fungovala vynikajúca hlásna služba, na ktorej základe boli pacienti efektívne nasmerovaní do príslušného vyššieho onkologického pracoviska. Možno málokto vie, že sme patrili medzi prvých v Európe, ktorí mali atestovaných onkológov.

Celková onkologická starostlivosť bola na veľmi dobrej úrovni. Považujem to za dobrý základ, na ktorý sme mohli nadviazať. Sieť onkologických oddelení a ambulancií poskytuje pacientom širokú škálu systémovej liečby. Snažíme sa, aby bola dobrá štandardná onkologická starostlivosť dostupná pre všetkých. V tom by sme mohli byť vzorom, verím, že sa nám to aj darí.

V čom sme, naopak, ešte pozadu oproti iným krajinám?

Bohužiaľ, v našej krajine absentuje vlastný, samostatný klinický výskum, ktorý je finančne veľmi náročný, čo je však problém aj iných krajín. Zapájame sa preto najmä do veľkých medzinárodných výskumných projektov a programov.

Ako je to s paliatívnou starostlivosťou v NOÚ, a celkovo na Slovensku?

Paliatívna starostlivosť má v našom ústave silnú tradíciu a postavenie. Oddeleni...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 12:08