StoryEditor

Prezident SLeK: Dostupnosť liekov je stále horšia

02.04.2015, 00:00
Bývalo zvykom, že rezort postavil lekárnikov, čo sa týka legislatívy, pred hotovú vec. Aj to plánuje Slovenská lekárnická komora (SLeK) zmeniť.

O aktuálnych otázkach slovenského lekárenstva sme sa zhovárali s novým prezidentom komory PharmDr. Ondrejom Sukeľom.

Od novembra minulého roka ste novým prezidentom Slovenskej lekárnickej komory. Dá sa vniesť niečo nové do jej činnosti?

Do každej inštitúcie sa vždy dá priniesť niečo nové. Treba vychádzať z tradície a prispôsobiť ju zmeneným a meniacim sa podmienkam. Musíme mať otvorené oči, počúvať a sledovať znamenia čias, ktoré nastávajú. To, čo bolo aktuálne, efektívne pred dvadsiatimi rokmi, bude ťažko platiť aj v súčasnosti.

Od začiatku sme deklarovali, že sa chceme zamerať najmä na základné priority. Patria medzi ne kvalitná legislatívna činnosť, a to navonok k ministerstvu, k štátnym inštitúciám, ale aj dovnútra komory. Vo vzťahu k štátu, poisťovniam, ŠÚKL, MZ SR by sme chceli byť nie oponentmi, ale partnermi v diskusii.

Ako presne?

Bolo zvykom, že lekárnikov postavili štátni úradníci pred hotovú vec. Aj to by sme chceli zmeniť, aby sme boli pri tvorbe koncepcií, lekárenskej legislatívy. Nemáme záujem automaticky bojkotovať nápady ktoréhokoľvek vedenia rezortu.

Práve naopak, chceli by sme pomáhať tvoriť jeho plánov a tiež prednášať naše predstavy, vízie, kroky. Radi by sme sa podieľali na tvorbe a formovaní systému. Zastupujeme jeho poslednú súčasť, konkrétnych farmaceutov, ktorí na zásadné chyby systému vždy najviac doplatia. Práve preto chceme prezentovať veci, ktoré môžu systém iba zlepšiť.

Hovorili ste už s novým ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom?

Stretli sme sa, no bez nejakých zásadných záverov. Pánu ministrovi sme predstavili nové vedenie komory a prezentovali naše zámery vrátane skutočnosti, že by sme chceli byť partnermi pri akejkoľvek legislatívnej tvorbe, ktorá sa týka farmaceutov.

Základnou ideou, ktorú sme prezentovali (zo strany pána ministra neodznel ani súhlas, ani nesúhlas), bola snaha nanovo definovať stavovskú legislatívu tak, aby jednotlivé komory, povolania nespadali pod jeden zákon.

V roku 2002 až 2003 platil u nás zákon o povolaní lekára, lekárnika... Ocenili by sme, keď by každá stavovská organizácia mala vlastnú legislatívu a mohla si riešiť vlastné veci. Existujú medzi nimi prirodzené odli...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 09:39