StoryEditor

Generálny riaditeľ Union: Súkromné poisťovne sú pre vládu ideálne

02.12.2014, 23:00
Ôsmy rok pôsobí na trhu verejného zdravotného poistenia najmenšia poisťovňa Union zp. Jej riaditeľa milo prekvapilo, že štát a štátne nemocnice prestali poisťovňu napádať.

Aj o tomto sme sa rozprávali s generálnym riaditeľom Union zp Ing. Romanom Podolákom.

Čo si myslíte o odstúpení Zuzany Zvolenskej a o celom pozadí prípadu, ako to hovorili predovšetkým opoziční politici?

Nezávidím ministerke ani jej nástupcovi ich stoličku. Manažovať natoľko citlivú oblasť, akou je zdravotníctvo, si vyžaduje veľké skúsenosti a tím manažérov a odborníkov, na ktorých sa môžete spoľahnúť. A, samozrejme, aj schopnosť zvládnuť výzvu v podobe inovatívnych spoločností, akou je dúfam aj naša zdravotná poisťovňa (úsmev).

Premiér tvrdí, že projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne nie je s odchodom Z. Zvolenskej mŕtvy. Veríte tomu?

Som stále hlboko presvedčený, že jedna poisťovňa by nielenže nepriniesla žiadne zlepšenie, ale naopak, znamenala by ešte väčšie plytvanie zdrojov, teda pokles peňazí v zdravotníctve, zhoršenie dostupnosti liečby, viac poistencov na čakacích listinách a aj zhoršenie kvality zdravotnej starostlivosti (nižší tlak na efektivitu). Vo vzťahu k poskytovateľom zdravotnej starostlivosti by išlo o monopolné postavenie štátu a diktát nielen pre lekárov, ale aj diktát a nemožnosť výberu pre poistencov.

Každý rozumný analytik si uvedomuje, že kľúč k zlepšeniu zdravotníctva na Slovensku je skrytý niekde úplne inde. Pre zmenu súčasného pluralitného systému zdravotného poistenia skutočne neexistujú žiadne relevantné ekonomické ani kvalitatívne dôvody. Verím v to, že rozumné argumenty prevážia nad plánom na papieri a že ministerstvo sa bude venovať skutočným problémom slovenského zdravotníctva.

Ako hodnotíte tento rok z takpovediac legislatívneho hľadiska? Bol zachovaný status quo, alebo sa vyskytli normy, ktoré vám znepríjemňovali život, či naopak spríjemňovali?

Je mi ľúto, že štát stratil znovu ďalší rok, keď neposunul kľúčové projekty bližšie k realizácii. Hovorím o zavedení DRG – platba za diagnózu – (pozn. v súčasnosti zdravotná poisťovňa hradí platbu za ukončenú hospitalizáciu bez ohľadu na náročnosť liečby), teda prvého kroku, ako reálne odlíšiť kvalitne riadené nemocnice od tých ostatných a zatlačiť na zvyšovanie kvality. Druhým boľavým miestom je opäť posunutý eHealth, ktorý potrebuje každý vyspelý štát na to, aby zrušil zbytočnú administratívu a ušetril nemalé prostriedky na duplicitách či na liekových interakciách....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 07:58