StoryEditor

Byť sestrou je úžasné. Hovorí vedúca sestra, po návrate z Írska

06.07.2016, 00:00
Po deviatich rokoch na kardiologickom ARO v Dubline sa vrátila domov na Slovensko. Priniesla nielen nové postupy, ale i pohľad na prácu sestry.

Aj o tom sme hovorili s vedúcou sestrou nového oddelenia multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OMIS) Nemocnice Spišská Nová Ves (Svet zdravia) Mgr. Katarínou Zahradníkovou.

Pôsobili ste deväť rokov v nemocnici v írskom Dubline. O akú nemocnicu išlo?

Pracovala som v St. James's Hospital. Išlo o nemocnicu, ktorá poskytovala starostlivosť o pacientov regionálne, super regionálne, ale ja na národnom leveli.

St. James's Hospital je aj akademicky nemocnica, kde sa vzdelávajú študenti – lekári, sestry, výskumní pracovníci najznámejšej írskej univerzity Trinity College Dublin, kde študovali aj Oscar Wilde či Jonathan Swift.

Kde ste pôsobili pred odchodom do Írska?

Predtým ako som sa rozhodla odísť pracovať do zahraničia, som na Slovensku pracovala deväť rokov. Väčšinou na ARO oddeleniach, v Poprade a vo Vyšných Hágoch.

Mali ste už predtým nejaké pracovné skúsenosti zo zahraničia, než ste odišli do Írska?

Po svadbe sme odišli s manželom za prácou do Talianska. Dôvodom boli financie, ktoré sme ako novomanželia veľmi potrebovali. V Taliansku sme boli dva roky, no nepracovali sme vo svojich odboroch.

Zdokonalili sme sa v jazyku, paradoxne v angličtine a nemčine. Po návrate na Slovensko som bola presvedčená, že sa do zahraničia už nevrátim, iba ak pracovať vo svojom odbore.

Kedy to bolo?

Asi pred sedemnástimi rokmi. V tom čase sme ešte neboli členmi Európskej únie. Všade sme potrebovali pracovné povolenia a prácu v odbore, ktorý ste vyštudovali, bolo veľmi náročné získať.

Po vstupe do únie sa situácia našťastie zmenila. Všetky zdravotnícke povolania sú kontrolované, máme svoje komory. Dnes, ak spĺňate jazykové predpoklady, nie je problém získať prácu v zahraničí.

Prečo ste si vybrali práve Dublin?

V čase, keď sa nám narodilo druhé dieťa, známi odišli do Dublinu, rozhodli sme sa k nim pridať s tým, že vyskúšame a uvidíme.

Na to, aby ste mohli pracovať ako sestra, ste potrebovali registráciu. Bolo náročné ju získať?

Aby som mohla v Dubline pracovať ako sestra, začala som s vybavovaním registrácie už na Slovensku. Ak by ste si ju vybavovali priamo tam, minimálna doba čakania na registráciu bola deväť až dvanásť mesiacov.

Keďže som začala s registráciou ešte u nás, zis...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 21:41