StoryEditor

SARS ohrozuje technologické firmy

10.04.2003, 00:00

Smrteľný vírus, ktorý zasiahol väčšinu oblastí Ázie, by mohol zastaviť zavádzanie nových produktov a výrazne zredukovať počet objednávok v spoločnostiach, ktoré sídlia v súčasnosti v Singapure a ich továrne sa nachádzajú v Číne, uviedli analytici. Mnohé spoločnosti obmedzili cesty do Číny po tom, čo sa na juhu krajiny už v novembri minulého roka objavili prvé osoby s respiračným ochorením SARS, ktorému doteraz podľahlo 104 ľudí a 2 822 sa nakazilo. Informovala o tom agentúra Reuters.
Zástupcovia Singapuru, ktorý je dnes na štvrtom mieste vo výskyte počtu ochorení (118) a počtu mŕtvych (9), sa obávajú, že ochorenie ohrozuje hospodársky rast kvôli prudko sa znižujúcemu počtu turistov v krajine, hotely sú obsadené len minimálne, maloobchodné tržby sa výrazne znižujú. Avšak vplyv ochorenia na príjmy sa dá zatiaľ ešte ťažko odhadnúť, škody budú spoločnosti pravdepodobne vyčísľovať až po utlmení počiatočnej paniky, ktorá donútila viaceré z nich zatvárať úrady a výrobné prevádzky. "Akýkoľvek vplyv SARS na produkciu, ktorá sa v týchto dňoch pozastavila, spoločnosti pocítia až pri hodnotení výsledkov začiatkom mája alebo júna," uviedol Pranab Sarmah, analytik zo spoločnosti Daiwa Institute of Research.
Americký producent mobilných telefónov Motorola Inc musel napríklad poslať všetkých svojich zamestnancov pracujúcich v singapurskom závode už pred dvoma týždňami domov, pretože jeden zo zamestnancov vykazoval známky smrteľného vírusového ochorenia.
Technologické spoločnosti, ktoré operujú len na juhu Číny, ktoré sa považuje za ohnisko SARS, čelia najväčšiemu riziku v porovnaní s ostatnými. "Týmto spoločnostiam hrozí úplné zastavenie činnosti v tejto oblasti, čo môže mať vážny dosah na ich budúce príjmy," upozornil analytik Dharmo Soejanto zo spoločnosti Kim Eng Ong Asia Securities. Paradoxne však ochorenie mierne upevňuje pozície domácich firiem, ktoré síce musia pre ochorenie pozastaviť výrobu v jednom zo svojich závodov, avšak vďaka viacerým fabrikám a dobrému technickému vybaveniu dokážu výpadok doplniť zvýšením produkcie v ostatných svojich prevádzkach. Medzi spoločnosti, ktorým hrozia pre ochorenie veľké straty, patrí producent monitorov TPV Technology Ltd., ďalej spoločnosti Surface Mount Technology Ltd., Elec & Eltek International Co Ltd a taiwanská firma Huan Hsin Holdings Ltd, uviedla analytická spoločnosť DBS Vickers Securities. Väčšina z nich, ak nie všetky, majú svoje závody v Číne a veria, že nebudú musieť pristúpiť k najhoršiemu scenáru a všetky svoje fabriky zatvoriť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:32