StoryEditor

Wienerberger upozorňuje, že zatepľovanie novostavieb nie je povinné

30.01.2006, 18:12
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť Wienerberger Slovenské tehelne, najväčší výrobca tehliarskych výrobkov na Slovensku, upozorňuje verejnosť na zavádzajúce informácie z dennej tlače o tom, že zatepľovanie novostavieb bude povinné. Nie je to pravda.
"Zákon o energetickej hospodárnosti budov neukladá povinnosť o zatepľovaní novostavieb na Slovensku," podčiarkla spoločnosť Wienerberger vo svojom stanovisku, ktoré dnes poskytla TASR.
V médiách sa totiž objavila informácia, že na cenu nehnuteľnosti bude vplývať aj existencia energetického certifikátu. "V zmysle spomínaného zákona novostavby či zrekonštruované budovy sú bez energetického certifikátu nepredajné. Energetický certifikát je nevyhnutnosťou," uviedol na správnu mieru mylné tvrdenie konateľ spoločnosti Wienerberger Slovenské tehelne Miloš Klein.
Vysvetlil, že v rámci energetickej certifikácie sa na základe energetickej náročnosti budova zatriedi do príslušnej energetickej triedy a podľa nej môže byť lepšie alebo horšie zhodnotená pri predaji či prenájme. Tepelnoizolačné parametre obvodového plášťa novostavby, nie však to, či je novostavba zateplená, ovplyvnia spotrebu energie na vykurovanie, čo má vplyv na celkovú energetickú náročnosť a následné zatriedenie budovy.
Wienerberger Slovenské tehelne, s. r. o., je dcérskou spoločnosťou rakúskeho Wienerberger Ziegelindustrie AG. Spoločnosť bola založená v roku 1992 so sídlom v Zlatých Moravciach. Výrobné závody má Wienerberger v Zlatých Moravciach, Boleráze, Ružomberku a Martine. Nosným sortimentom firmy je tehlový systém dopĺňaný maltami a omietkami. Doplnkovým sortimentom je systém lícových a dlažobných tehál.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 11:06