StoryEditor

Ľudia si na karty zvykajú len pomaly

09.03.2006, 23:00

Platobné bankové karty sú na Slovensku bežné už takmer 15 rokov, využívanie ich výhod však ešte bežným nie je. Klienti bánk si na ich používanie zvykli, na platenie nimi si zvykajú pomalšie. "Stále veľká časť majiteľov platobných kariet dáva prednosť platbám v hotovosti," tvrdí šéfka oddelenia platobných kariet VÚB Banky Eva Muroňová. Banky sa preto snažia presviedčať klientov, aby sa naučili využívať všetky výhody, ktoré im platobné karty ponúkajú.

Banky sa snažia motivovať klientov
Tento problém však nie je iba na Slovensku, podobne sú na tom aj iné európske krajiny. "Ešte príliš veľa Európanov považuje hotovosť za akúsi rezervu pre prípad potreby," uviedol Eric Tomlinson z firmy MasterCard Europe. Zvýšiť používanie platobných kariet na platenie by mohlo zavedenie služby takzvaného cashbacku, o ktorej už uvažujú niektoré banky na slovenskom trhu. Jej princípom je, že klientovi, ktorý viac platí platobnou kartou, banka vráti časť peňazí. Majitelia kariet tak budú viac motivovaní kartou platiť namiesto vyberania hotovosti z bankomatu, prípadne pobočky banky. Táto služba je už bežná napríklad v Maďarsku. Na Slovensku zatiaľ okrem vyššieho komfortu a bezpečnosti ostáva hlavnou motiváciou na platenie kartami výška poplatkov. "Klientov k bezhotovostným platbám motivujeme najmä poplatkovou politikou. Zároveň sa snažíme upozorniť na to, že je bezpečnejšie platiť kartou, ako nosiť pri sebe väčšiu hotovosť," dopĺňa hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová.

Nie všetci obchodníci chcú terminály
Slováci najčastejšie používajú platobné karty na výber z bankomatov, nákupy v obchodných reťazcoch, uhradenie faktúr za mobilné telefóny a na čerpacích staniciach. Bankomaty a POS terminály sú najviac rozšírené vo väčších mestách. "V rozmiestnení terminálov hrá úlohu aj ich umiestnenie v regiónoch. "Najmenší záujem o terminály je vo Východoslovenskom kraji, čo súvisí s pomalším rozvojom obchodnej siete a nižšou kúpyschopnosťou obyvateľstva," hovorí Miriam Fuňová. POS terminály sú najmä v supermarketoch a veľkých prevádzkach, záujem menších obchodníkov o ich zavedenie je slabší. "Sú za tým dva hlavné faktory. Obchodník nemá peniaze v hotovosti, na účet mu prídu s odstupom niekoľkých dní. S prevádzkou POS terminálov je tiež spojená byrokracia. Platenie prostredníctvom tohto zariadenia dlhšie trvá, čo najmä pri menších položkách zdržuje predaj," tvrdí Pavol Konštiak zo Zväzu obchodu SR. Druhým faktorom sú okrem počiatočnej investície vysoké poplatky prevádzkovateľom terminálov, ktoré najmä pre malých obchodníkov nie sú nezanedbateľné. "Obchodník prichádza pri každej platbe o 1,5 až 6 percent čistého rabatu," dodáva Konštiak.
"Poplatky sa odvíjajú od počtu realizovaných transakcií, resp. obratu. S rastom obratu je využívanie POS terminálov pre obchodníka lacnejšie," uvádza Roman Začka, hovorca Tatra banky. Okrem malých obchodníkov nie sú POS terminály obľúbené ani u diskontných predajcov. Tí sa totiž orientujú na získanie zákazníkov najnižšími cenami aj na úkor menšieho komfortu. Keďže platenie kartou by im čiastočne ceny zvýšilo, tento druh služieb nevyužívajú. "Ide o predajcov typu cash & carry, ktorí sa snažia mať výhodu oproti konkurencii v okamžitom prístupe k hotovosti, za ktorú môžu ihneď nakupovať tovar," vysvetľuje Ľubomír Drahovský, analytik agentúry pre prieskum trhu Terno. "Popularita využívania platobných kariet však stále rastie a je len otázkou času, kedy budú musieť na zavedenie POS terminálov pristúpiť aj diskontné predajne," dodáva Drahovský.

Takmer každý Slovák má kartu
To, že záujem o platobné karty stále rastie dokazujú štatistiky. Platobné karty má na Slovensku v súčasnosti viac ako štyri milióny ľudí. Na jedného obyvateľa tak pripadá 0,7 karty. Hoci ich počet z roka na rok rastie, stále nedosahuje priemer západných krajín. Lídrami v tomto ukazovateli sú Veľká Británia, USA alebo Kanada, kde má občan v priemere dve karty. Pozitívom je aj to, že na slovenskom trhu rastie aj počet obchodov a služieb, ktoré platbu kartou umožňujú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/bankovnictvo, menuAlias = bankovnictvo, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 10:33